Terreur beïnvloedt reisgedrag bij 6 op de 10 Vlamingen

© Getty Images/iStockphoto

Zes op de tien vakantiegangers houden op de een of andere manier rekening met de terreurdreiging. Dat blijkt uit een bevraging van mobiliteitsclub VAB bij bijna 2.000 Vlamingen.

VAB peilde naar vakantieplannen voor deze zomer, waarbij het gaat om reizen met minimum vier overnachtingen in het buitenland. De recente terreuraanslag van dinsdagavond op de luchthaven van Istanboel kan vooral een impact hebben op de last minutes naar Turkije. Daarvoor is er nog veel aanbod, maar is de vraag veel minder groot.

Opvallend is dat de vakantieganger die rekening houdt met de terreurdreiging, in de eerste plaats islamlanden zal mijden. Een op de vijf van hen zal tijdens de vakantie drukke plaatsen mijden, en een kleinere groep zal niet langer het vliegtuig nemen (6 procent) of het openbaar vervoer (5 procent). Het aandeel van Europa stijgt van 85 procent in 2015 naar 89 procent dit jaar.

De stijging gaat vooral ten koste van Noord-Afrika, maar ook Azië en Noord-Amerika gaan achteruit. Spanje (+29 pct) en Portugal (+40 pct) zijn de opvallende winnaars. Turkije verliest dan weer een op de drie Vlaamse vakantiegangers en ook Griekenland (-29 pct) verliest veel van zijn glans.

De terreurdreiging heeft er volgens VAB ook voor gezorgd dat we minder vliegen en vaker de auto nemen om op reis te gaan. Het vliegtuig blijft nog wel het belangrijkste vervoermiddel, maar moet toch 10 procent prijsgeven in vergelijking met vorig jaar. De auto stijgt tot 41 procent en kent daarmee een sterke sprong van 21 procent in vergelijking met het resultaat van 2015. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content