Tentoonstelling rond Kandinsky in de Musea voor Schone Kunsten

© Reuters

In de tentoonstelling “Kandinsky & Russia”, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, worden vanaf 8 maart 150 kunstwerken van onder andere de Russische schilder Kandinsky tentoongesteld.

In de tentoonstelling “Kandinsky & Russia“, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) in Brussel, worden tussen 8 maart en 30 juni 150 kunstwerken van onder anderen de Russische schilder Wassily Kandinsky tentoongesteld.

“De schilderijen dompelen de bezoeker onder in de jaren 1901 tot 1922 van de kunstenaar, van het symbolisme tot de avant-garde”, aldus KMSK in een persbericht.

Wassily Kandinsky (1866-1944) is een van de grote schilders uit de twintigste eeuw. Als stichter van de abstracte kunst evolueert hij, van München naar Parijs via Moskou en Berlijn, van expressionisme naar surrealisme zonder ooit zijn Russische roots te verloochenen.

“De tentoonstelling belicht de kleurrijke schilderkunst van Kandinsky, waarin zich mythe en feeërie, indrukken en waarnemingen, literatuur en muziek vermengen”, luidt het in het persbericht.

De tentoonstelling wil bovendien de door Kandinsky uitgelokte artistieke ontwikkeling opnieuw plaatsen in haar Russische context, aldus KMSKB. Zo toont “Kandinsky & Russia” dat de kunstenaar niet alleen nauwe banden had met de icoonschilderkunst, maar ook met de beweging van de avant-garde en het symbolisme.

Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling dan ook kunstwerken ontdekken van Russische kunstenaars als Natalja Gontsjarova, Kasimir Malevitsj en Nikolaj Roerich. (Belga/MS)

Het is de eerste keer dat de collectie van 150 werken in België wordt getoond. De tentoonstelling is onderverdeeld in vier deeltentoonstellingen met de titels “Schilderkunst beleven”, “Schilderkunst beluisteren”, “Temidden de natuur” en “Kandinsky en de mythologie”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content