Tentoonstelling onderwater

© Andreas Franke

Een Amerikaanse oorlogsschip dat op de zeebodem van Florida ligt heeft een metamorfose ondergaan tot levend onderwatermuseum.

Een jaar geleden werd het Amerikaanse oorlogsschip USS Mohawk CGC, gebouwd in 1935, tot zinken gebracht bij Sanibel Island, een eiland iets ten oosten van Florida.

Intussen is het schip, dat 20 meter diep ligt, een populaire duikbestemming geworden. Het is nu omgetoverd tot een heus onderwatermuseum: tot 15 september hangen in het schip foto’s van de beroemde Oostenrijkse fotograaf Andreas Franke.

Voor zijn expositie The Sinking World focuste de fotograaf op de geschiedenis van de USS Mohawk CGC: tussen 1942 en ’45 overleefde het schip 14 bombardementen en redde het 300 schipbreukelingen. Hij reconstrueerde het leven van de bemanning door foto’s van figuranten in kleding uit die tijd te combineren met oude foto’s van het schip.

De foto’s zijn allemaal 70 bij 100 cm groot en zitten in plexiglas. Als ze een tijd onder water hangen, worden ze levende kunstwerken doordat planten en diertjes er zich aan vasthechten.

Op 4 oktober worden de foto’s weer bovengehaald en zijn ze tot einde oktober te zien in de Lee County Alliance for the Arts Gallery in Fort Myers. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content