Tentoonstelling Kleine verhalen in een Groote Oorlog opent in Genk

© Provincie Limburg - AVS

Op vrijdag 19 september opent de multimediale tentoonstelling ‘Kleine verhalen in een Groote Oorlog’ de deuren op de cultuursite C-mine in Genk.

Op vrijdag 19 september opent de multimediale tentoonstelling ‘Kleine verhalen in een Groote Oorlog‘ de deuren op de cultuursite C-mine in Genk.

Blikvangers zijn een reusachtige black box waarin een indrukwekkende filmproductie wordt vertoond en 44 immense betonnen Stahlhelmen. Die bekende Duitse legerhelmen moeten de Duitse bezetting in Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog symboliseren.

De tentoonstelling is een initiatief van het Limburgse provinciebestuur. “Ons doel is om de herdenking van de Groote Oorlog en de Limburgse verhalen die daar rond hangen, op een persoonlijke en directe manier te vertellen”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.

Drie jonge Limburgers

De tentoonstellingsfilm Kleine verhalen in een Groote Oorlog vertelt het verhaal van drie jonge Limburgers die in 1914 verrast worden door de oorlog en er vier jaar in meegesleurd worden. Zij getuigen samen hoe het leven was, wat ze meemaakten en hoe ze de oorlog beleefden, in Limburg en aan het front.

Op de tentoonstelling symboliseren 44 betonnen Duitse Stahlhelmen, van de hand van Limburgs architect Bart Lens, de bezetting in Limburg. Elke helm staat symbool voor een Limburgse gemeente en vertelt via een QR-code op de helm een uniek lokaal verhaal. De verhalen zijn ook te raadplegen op de projectwebsite www.limburg1914-1918.be.

De tentoonstelling loopt van 19/9 tot 14/11 in C-mine Genk en

strijkt in 2015 ook neer in Hasselt en Bokrijk. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content