Naar aanleiding van de 200e verjaardag van de Schotse arts en zendeling David Livingstone loopt in het BELvue museum in Brussel van 5 juni tot 11 november 2013 de tentoonstelling "Dr. Livingstone, I presume".

De titel verwijst naar de wereldbekende zin die journalist Henry Morton Stanley uitsprak toen hij op 10 november 1871 aan het Tanganyika-meer eindelijk in zijn opzet slaagde om Livingstone te vinden.

De tentoonstelling is een gezamenlijk initiatief van de Koning Boudewijnstichting, het BELvue museum en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en baseert zich op het reisdagboek van Stanley dat de Koning Boudewijnstichting in 2001 verwierf.

Aan de hand van talloze voorwerpen en documenten neemt de tentoonstelling de bezoekers mee naar gebieden die Livingstone en Stanley doorkruisten. Er is ook aandacht voor de wijze waarop Livingstone Stanley voorbereidde op zijn latere

ontdekkingsreizen.

De naam van Livingstone is onlosmakelijk verbonden met de aardrijkskundige ontdekkingen uit de tweede helft van de 19e eeuw in Afrika.

Zijn eerste opdracht als zendeling bracht hem tot aan de grenzen van de Kalahariwoestijn. Daarna trok hij van de Zambezi rivier tot aan de meren in Oost-Afrika. Stanley werd indertijd uitgezonden door de The New York Herald om Livingstone te gaan zoeken.

Na hun ontmoeting trekken beiden nog enkele weken samen op waarna Livingstone vertrekt voor een zoektocht naar de bronnen van de Nijl, waarbij hij uiteindelijk zal sterven. (Belga/MS)

Naar aanleiding van de 200e verjaardag van de Schotse arts en zendeling David Livingstone loopt in het BELvue museum in Brussel van 5 juni tot 11 november 2013 de tentoonstelling "Dr. Livingstone, I presume". De titel verwijst naar de wereldbekende zin die journalist Henry Morton Stanley uitsprak toen hij op 10 november 1871 aan het Tanganyika-meer eindelijk in zijn opzet slaagde om Livingstone te vinden. De tentoonstelling is een gezamenlijk initiatief van de Koning Boudewijnstichting, het BELvue museum en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en baseert zich op het reisdagboek van Stanley dat de Koning Boudewijnstichting in 2001 verwierf. Aan de hand van talloze voorwerpen en documenten neemt de tentoonstelling de bezoekers mee naar gebieden die Livingstone en Stanley doorkruisten. Er is ook aandacht voor de wijze waarop Livingstone Stanley voorbereidde op zijn latere ontdekkingsreizen. De naam van Livingstone is onlosmakelijk verbonden met de aardrijkskundige ontdekkingen uit de tweede helft van de 19e eeuw in Afrika. Zijn eerste opdracht als zendeling bracht hem tot aan de grenzen van de Kalahariwoestijn. Daarna trok hij van de Zambezi rivier tot aan de meren in Oost-Afrika. Stanley werd indertijd uitgezonden door de The New York Herald om Livingstone te gaan zoeken. Na hun ontmoeting trekken beiden nog enkele weken samen op waarna Livingstone vertrekt voor een zoektocht naar de bronnen van de Nijl, waarbij hij uiteindelijk zal sterven. (Belga/MS)