Te gast bij Rousseau op weg naar Parijs

© Parc Rousseau

Voor wie met de wagen naar Parijs reist, hebben we een heerlijke verrassing in petto: het Parc d’Ermenonville, het park van niemand minder dan Jean-Jacques Rousseau! Het werd zopas helemaal gerestaureerd en is meer dan een tussenstop waard.

Inderdaad, op weg naar Parijs maak je een rendez-vous met niemand minder dan de Franse filosoof, vader van de Verlichting, Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778). Hij leefde en stierf immers in het kasteel van Ermenonville nabij Senlis en schreef er de meeste van zijn werken. Hij liet in 1762 ook het park aanleggen door zijn vriend, de markies René Louis de Girardin.

Uiteraard werd dit een schitterend park dat ook deels Rousseau’s ideeën over de wilde natuur weerspiegelt. Er staan enkele schitterende “fabriekjes” of “folies”, dit zijn monumenten met een symbolische betekenis. Op het eiland in de vijver vind je het graf waar Rousseau een tijdlang in begraven lag.

Te gast bij Rousseau op weg naar Parijs
© Parc Rousseau

Het park werd onlangs helemaal hersteld en je kan het nu weer in volle glorie bewonderen. Het is elke zomer open en ook dit jaar worden er ook allerlei muzikale activiteiten georganiseerd rond de heropening. Het Parc d’Ermenonville vind je makkelijk langs de snelweg van Lille naar Parijs, daar wordt ook duidelijk uitgelegd waar je moet afrijden.

(Piet Swimberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content