Te bekijken in Keulen

© JOCHEN LITTKEMANN, COURTESY OF THE ARTIST & GALERIE KARSTEN GREVE, KEULEN.

Keulen, dat is de Dom, carnaval en kerstmarkten. Dat klopt allemaal, maar de stad profileert zich ook als belangrijk cultuurcentrum.

En terecht: Keulen telt verschillende musea met unieke en diverse collecties. Dat geldt extra dit najaar, want dan gaan er vier belangrijke exposities open.

Het Wallraf- Richartz Museum & Fondation Corboud organiseert een tentoonstelling rond het werk van de Nederlandse barokschilder en ‘meester van het licht’ Godefridus Schalcken (1643-1706).

Heel anders is LOOK ! Modedesigner von A bis Z, in het Museum für Angewandte Kunst, een overzicht van de belangrijkste modeaanwinsten van het museum vanaf 1960 tot nu.

In het Romeins-Germaanse Museum staat de Romeinse keizerin Agrippina in het middelpunt (Agrippina, Kaiserin aus Köln). Deze ‘moeder van de stad Keulen’ werd 2000 jaar geleden geboren en dat wordt gevierd. Men toont onder andere een levensgroot beeld van haar, gemaakt van zwart basalt.

In het Museum für Ostasiatische Kunst staat ook een vrouw centraal: de uit Japan afkomstige en in Europa wonende kunstenares Leiko Ikemura. In de tentoonstelling All about girls and tigers komen zowel de Japanse als westerse elementen in haar kunst aan bod. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content