Taj Mahal krijgt een opfrisbeurt

© Reuters

De koepel van de Taj Mahal, het witmarmeren mausoleum in Agra (Uttar Pradesh), staat volgend jaar in de steigers om de vergeling door luchtvervuiling aan te pakken.

Dat hebben de Indiase archeologische autoriteiten meegedeeld. Dit monument uit het Mogolrijk, dat jaarlijks miljoenen bezoekers vanover de hele wereld over de vloer krijgt, zal in de loop van 2017 bedekt worden met modder. De renovatie, die deel uitmaakt van de werkzaamheden die vorig jaar begonnen zijn, kan zes maanden duren om het gebouw in zijn vroegere pracht en praal te herstellen.

Ondanks een reeks maatregelen in de omgeving van de Taj Mahal, veranderde de pollutie het witte marmer op de lange duur in een geelachtige teint. De luchtkwaliteit in India is wereldwijd een van de slechtste.

De renovatie van de koepel “maakt deel uit van het reinigingsproces met modder, dat momenteel bezig is aan de oostelijke muur van het mausoleum”, verklaarde Bhuvan Vikram van de Archaelogical Survey of India (ASI). De aangewende techniek bestaat erin om het opervlak te bedekken met modder, die te laten drogen zodat alle onzuiverheden worden opgeslorpt en dan het goedje omzichtig terug te verwijderen met borstels en gedistilleerd water.

De vijfde heerser van het Mogolrijk, Shah Jahan, liet de Taj Mahal tussen 1632 en 1642 bouwen uit liefde voor zijn vrouw Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content