Momenteel moeten alle draagbare elektronische apparaten nog uitgeschakeld worden tijdens het taxiën, opstijgen en landen van vliegtuigen. Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) heeft echter nieuwe richtsnoeren uitgevaardigd die bevestigen dat de veiligheid niet in het gedrang komt wanneer de apparaten 'van gate tot gate' ingeschakeld blijven, weliswaar in vliegmodus.

Nieuwe richtsnoeren

Eurocommissaris voor Transport Siim Kallas verwacht dat de maatschappijen hun regels in de komende weken zullen aanpassen aan de nieuwe richtsnoeren. Intussen heeft de commissaris het EASA ook verzocht om het gebruik van elektronische apparaten in zendmodus aan een veiligheidstoets te onderwerpen. Die richtsnoeren zouden de komende maanden gepubliceerd worden.

De luchtvaartmaatschappijen staan momenteel nog geen telefoon- of wifiverbindingen op vliegtuigen toe. Verbinding maken met een netwerk kan momenteel enkel op de schaarse toestellen die reeds uitgerust zijn met een boordsysteem. De Commissie nam onlangs al technische besluiten om 3G en 4G mogelijk te maken in dergelijke vliegtuigen. (Belga/MS)

Momenteel moeten alle draagbare elektronische apparaten nog uitgeschakeld worden tijdens het taxiën, opstijgen en landen van vliegtuigen. Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) heeft echter nieuwe richtsnoeren uitgevaardigd die bevestigen dat de veiligheid niet in het gedrang komt wanneer de apparaten 'van gate tot gate' ingeschakeld blijven, weliswaar in vliegmodus. Nieuwe richtsnoeren Eurocommissaris voor Transport Siim Kallas verwacht dat de maatschappijen hun regels in de komende weken zullen aanpassen aan de nieuwe richtsnoeren. Intussen heeft de commissaris het EASA ook verzocht om het gebruik van elektronische apparaten in zendmodus aan een veiligheidstoets te onderwerpen. Die richtsnoeren zouden de komende maanden gepubliceerd worden. De luchtvaartmaatschappijen staan momenteel nog geen telefoon- of wifiverbindingen op vliegtuigen toe. Verbinding maken met een netwerk kan momenteel enkel op de schaarse toestellen die reeds uitgerust zijn met een boordsysteem. De Commissie nam onlangs al technische besluiten om 3G en 4G mogelijk te maken in dergelijke vliegtuigen. (Belga/MS)