Syrië klaagt over gebrek aan toeristen

© Reuters

Syrië heeft geklaagd bij de Verenigde Naties omdat de toeristische industrie zwaar te lijden heeft onder de al 14 maanden durende opstand in het land.

In een brief aan de Algemene Vergadering van de VN schrijft de Syrische ambassadeur bij de VN Bashar Ja’afari dat de gemiddelde bezettingsgraad in de hotels van 90 procent voor de crisis gedaald is naar minder dan 15 procent nu.

‘In de steden en gebieden waar spanningen zijn, zijn de gevolgen voor de toeristische sector desastreus: hotels moeten hun deuren sluiten en er komt geen enkele toerist meer. Ook alle restaurants, speeltuinen en andere faciliteiten zijn gesloten en ongeveer veertig procent van de mensen werkzaam in de toeristische sector is hun baan kwijt geraakt’, aldus de ambassadeur.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de opstand meer dan 9000 mensen omgekomen. De Syrische autoriteiten beweren dat 2600 Syrische soldaten en politieagenten zijn gedood door vanuit het buitenland gesteunde terroristen.

De schuldigen

Maar volgens Syrië is dat niet de reden waarom de toeristen weg blijven. Ja’afari legt de schuld bij reiswebsites die toeristen aanraden niet naar Syrië te gaan, bij andere landen die geen vliegtuigen meer naar Syrië laten gaan en bij bepaalde gewapende terroristische groeperingen die burgers doden, ontvoeren en terroriseren.

Of de Syrische klacht veel effect zal hebben, valt te betwijfelen. Zelfs de onbewapende monitoring teams van de Verenigde Naties, die moeten toezien op de wapenstilstand die onder leiding van Kofi Anna is overeengekomen, blijken er niet veilig. Onlangs raakte zo’n team verwikkeld in een gevecht waarbij 21 mensen om het leven kwamen en de VN-leden bescherming moesten zoeken bij de opstandelingen. (Yahoo/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content