Stropers doden drie parkbewakers in natuurpark in Congo

© REUTERS

Drie bewakers van het nationale park Garamba zijn door stropers gedood in dit natuurreservaat in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, waar de olifanten bedreigd zijn.

Een bewaker van de Congolese natuurbeschermingsinstelling ICCN (Institut congolais pour la conservation de la nature), en twee militairen van het Congolese leger vielen “in een hinderlaag die gelegd was door zwaarbewapende stropers, wellicht Zuid-Soedanezen”, deelde het netwerk African Parks mee, dat Garamba beheert in samenwerking met ICCN. De drie mannen waren uitgestuurd om versterking te bieden aan een andere ploeg.

Garamba, dat op de Werelderfgoedlijst staat, ligt bij Zuid-Soedan en Oeganda, in een regio die instabiel is door de aanwezigheid van Oegandese rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA).

In juni 2014 hadden African Parks en ICCN een alarmkreet geslaakt over de “afslachting van de olifanten van het park”, dat te kampen had met aanvallen door rebellen van het Lord’s Resistance Army, gewapende groepen uit Zuid-Soedan, deserteurs van het Congolese leger en andere stropers. De parkbeheerders zeiden toen dat in twee maanden tijd 68 olifanten afgemaakt waren (ongeveer 4% van de populatie). (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content