Stropers blijven gevaar voor Keniaanse wildparken

Ondanks alle geboekte vooruitgang bij de bescherming van bedreigde diersoorten zien de autoriteiten van de Keniaanse nationale wildparken (KWS) nog steeds gevaar door stropers voor de dierenwereld in het Oost-Afrikaanse land.

Afgelopen jaar werden meer dan 2.100 stropers gearresteerd en werden drie KWS-parkwachters doodgeschoten door stropers, deelde de autoriteiten in hun in Nairobi gepubliceerd jaarrapport mee.

Meer dan 1.200 illegale jachttrofee├źn werden door de politie en parkwachters in beslag genomen. KWS-directeur Julius Kipngetich sprak zich voor strengere straffen voor stropers uit. “De beschermde natuurgebieden en hun dieren zijn kwetsbaar en hebben een strikte bescherming nodig”, benadrukte hij.

Verscheidene antilopesoorten zijn volgens Kipngetich inmiddels door ingrepen in hun biotoop en stroperij bedreigd in hun bestaan. Maar er zijn ook succcesverhalen. Dankzij een kweekprogramma en het weer loslaten van de dieren in de vrije natuur kon het aantal neushoorns binnen een periode van enkele jaren van 234 naar nu 560 meer dan verdubbeld worden.

Ook het aantal olifanten, dat enkele jaren geleden in de zogeheten stropersoorlogen tot een bestand van 16.000 was teruggelopen, herstelt zich. Intussen leven in Kenia weer 33.000 olifanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content