Stroperij drukt toerisme in Afrikaanse landen

© Reuters

De illegale handel in ivoor is niet alleen een drama voor de olifanten en hun ecosysteem, maar ook voor de economie. Afrikaanse landen lopen jaarlijks naar schatting 25 miljoen dollar aan inkomsten uit toerisme mis, blijkt uit onderzoek in Nature Communications.

Stropers doden jaarlijks 20.000 tot 30.000 olifanten in Afrika. De stroperij wordt gevoed door internationale misdaadorganisaties die inspelen op de vraag in China en andere Aziatische landen. In amper zeven jaar is de olifantenpopulatie op het continent met 20 procent gedaald.

Dat heeft ook gevolgen voor de economieën van de getroffen Afrikaanse landen, blijkt uit onderzoek door de Universiteiten van Cambridge en Vermont in samenwerking met het Wereldnatuurfonds (WWF). De wetenschappers vergeleken data over de olifantenpopulaties met bezoekcijfers in 25 Afrikaanse landen en berekenden zo de financiële verliezen.

Daaruit blijkt dat de toeristische sector in de landen elk jaar zo’n 9 miljoen dollar verliest aan directe uitgaven voor bijvoorbeeld hotelovernachtingen en de verkoop van souvenirs. Indirect gaat nog eens 16 miljoen dollar verloren, onder meer bij toeleveranciers aan de toeristische industrie en lokale boeren.

Economisch interessant

De wetenschappers benadrukken dat de totale verliezen hoger zijn dan de uitgaven die nodig zijn om de olifanten te beschermen.

“Hoewel er altijd krachtige ethische redenen geweest zijn voor de bescherming van olifanten, is niet iedereen het daarmee eens”, zegt Robin Naidoo, hoofdauteur van de studie. “Uit ons onderzoek blijkt dat het voor veel Afrikaanse landen ook economisch slim is om te investeren in de bescherming van olifanten.”

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat in regio’s waar geïnvesteerd wordt in die bescherming, de economie opveert. “De gemiddelde opbrengst van investeringen in de bescherming van olifanten in Oost-, West- en Zuidelijk Afrika doorstaat de vergelijking met investeringen in bijvoorbeeld onderwijs, voedselzekerheid of stroomvoorziening”, zegt Brendan Fisher, econoom aan de Universiteit van Vermont. “In Oost-Afrika bijvoorbeeld levert elke dollar voor de bescherming van olifanten 1,78 dollar op. Dat is een bijzonder goede zaak.”

Enkel in Centraal-Afrikaanse landen blijkt het toerisme niet voldoende te zijn om substantieel bij te dragen aan de bescherming van olifanten. De regio’s zijn afgelegen en dichtbebost, waardoor de toeristische stromen minder groot zijn en olifanten moeilijker te spotten zijn. In die landen zijn andere mechanismen nodig om de olifanten te beschermen, besluiten de onderzoekers. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content