Stripfietsroute 100 jaar Willy Vandersteen

© P199, Wikicommons

In 2013 is het honderd jaar geleden dat Willy Vandersteen werd geboren. Daarom lanceren zeven gemeenten in de Noorderkempen de stripfietsroute 100 jaar Willy Vandersteen.

De gemeenten Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Kapellen, Schoten, Wuustwezel en Zoersel plannen in 2013 – honderd jaar na de geboorte van de legendarisch stripauteur Willy Vandersteen – een stripfietsroute.

Het 110 kilometer lange parcours wordt pas volgend jaar volledig bekendgemaakt, maar de organisatoren lichtten nu al een tipje van de sluier.

Internationaal bekende stripauteurs

De recreatieve fietser komt langs een heleboel locaties die voorkomen in strips getekend door lokaal gevestigde maar nationaal en zelfs internationaal gekende auteurs. Ook de standbeelden van striphelden als Kiekeboe (Zoersel), de Rode Ridder (met tekenaar Karel Biddeloo in Wuustwezel) en Kari Lente (Brasschaat) komen aan bod.

Het initiatief ontstond zes jaar geleden toen enkele van de zeven buurgemeentes met toeristische verenigingen de handen ineensloegen voor een recreatief samenwerkingsverband. Aanvankelijk zouden parken en tuinen samen met militair erfgoed de rode draad vormen voor een toeristische route.

Gaandeweg kwamen de gemeentes tot de conclusie dat hun regio connecties had met het kruim van de Belgische stripwereld. Zo wonen of woonden naast Willy Vandersteen (in Kalmthout, waar Studio Vandersteen gevestigd is) ook onder meer Merho (Kiekeboe), Karel Biddeloo (de Rode Ridder), Jef Broeckx (Bessy) en Luc Cromheecke (Plunk!) in de buurt.

De inhuldiging in 2013 van de stripfietsroute zal gepaard gaan met de uitgave van het boek ‘100 jaar Vandersteen’ en korte strips van verschillende tekenaars waarin de meest toeristische plaatsen aan bod komen.

Willy Vandersteen was de auteur van o.a. Suske en Wiske. Hij overleed op 28 augustus 1990. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content