Sterrennacht in het Euro Space Center

© Reuters

In augustus is één van de mooiste hemels van het jaar waar te nemen. Daarom organiseert het Euro Space Center een sterrennacht die gratis toegankelijk is.

Begin augustus is één van de mooiste hemels van het jaar waar te nemen. Daarom organiseert het Euro Space Center een sterrennacht die gratis toegankelijk is.

Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor.

Het maximum valt meestal rond 11 of 12 augustus. De piek zou dit jaar op 12 augustus liggen, met mogelijk 100 tot 120 meteoren per uur.

Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens in de tweede helft van de nacht, te zien. De lichtsporen kunnen overal aan te hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus dat in het noordoosten opklimt.

Iedereen wordt in het Euro Space Center in Transinne uitgenodigd (gratis toegang) uitgenodigd om deze bijzondere sterrenhemel waar te nemen.

Net voordat de hemel donker wordt en observaties toelaat, biedt het Euro Space Center vanaf 15u activiteiten aan zoals waarneming van de zon, radioastronomie observaties, presentatie over de inleiding in de astronomie, tentoonstelling van meteorieten, workshop bouwen van zonnewijzers, beluistering van de echo van vallende sterren in de hogere atmosfeer en waarneming van de hemel met talrijke telescopen die buiten gezet worden.

Naast de vallende sterren die deze nacht in groot aantal zullen zijn, zal men de planeet Jupiter, de zomerconstellaties, de Melkweg, kunstmanen kunnen waarnemen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content