Sterren tellen

© Wikicommons (Ras67)

Elk jaar trekt de Aarde begin augustus door de Perseïden-meteorenzwerm. Zowel de Cosmodrome in Genk als het Euro Space Center in Transinne organiseren gratis nachtobservaties.

De eerste dagen van augustus zijn elk jaar de mooiste nachtelijke hemels waar te nemen. De Aarde trekt tussen 1 en 15 augustus door de Perseïden-meteorenzwerm waardoor elk uur na middernacht en voor zonsopgang tientallen vallende sterren met het blote oog kunnen waargenomen worden.

De Perseïden-meteorenzwerm is een wolk stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Wanneer de Aarde begin augustus door deze wolk trekt, komen vele stofdeeltjes aan 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor.

Tijdens de nachten van 11, 12 en 13 augustus piekt het aandeel stofdeeltjes die de aarde kruisen. Soms zijn er 100 tot 120 meteoren per uur te zien. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden waar te nemen.

Naar goede gewoonte organiseren zowel het Euro Space Center in Transinne als de Cosmodrome in Genk een gratis sterrenkijkenmoment.

Mars en Saturnus

In het Euro Space Center worden donderdag 9 augustus al van in de namiddag verschillende activiteiten aangeboden zoals waarnemingen van de zon, beluistering van echo’s van vallende sterren in de hogere atmosfeer en een Nederlandstalige presentatie “Stenen uit de hemel”.

Vanaf 22u30 worden buiten verschillende telescopen en instrumenten uitgestald. Daardoor kan u gelijk ook de planeten Saturnus en Mars en het Internationaal Ruimtestation (ISS) eens in detail bekijken.

Terril van Waterschei

Zaterdag 11 augustus organiseert de Cosmodrome, vroeger het Europlanetarium, de jaarlijkse wandeling op de terril (een steenberg ontstaan als neveneffect van de mijnwerken) in Waterschei vanaf 21 uur.

De terril van Waterschei is een uitzonderlijke omgeving en normaal niet toegankelijk omdat het een erkend natuurgebied is. Speciaal voor de jongste bezoekers zullen vertellers geanimeerde verhalen brengen op verschillende punten langs de wandeling die een halfuurtje duurt.

Op beide locaties wordt gevraagd te denken aan aangepaste kledij, een zaklamp en een eventueel dekentje om in alle comfort naar de vallende sterren te kijken. (LG)

Kijk hier voor meer info over het Euro Space Center.

Ook de wandeling in Waterschei is gratis, al kan u wel best reserveren. Meer info vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content