Steeds meer milieuvriendelijk toerisme: recordaantal Groene Sleutels uitgereikt

Hotel Harmony in Gent kreeg een Groene Sleutel. © -

In Mechelen zijn dinsdag voor de negende keer de Groene Sleutels uitgereikt. Met dit kwaliteitslabel willen Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemingen die inspanningen leveren om milieuvriendelijk te zijn, erkennen. Een recordaantal van 104 ondernemingen kreeg een Groene Sleutel.

De laureaten moeten elk jaar opnieuw voldoen aan een reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie, sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. “Het is zeker niet zo dat het label eenmalig wordt uitgereikt en daarna niet herzien kan worden”, zegt Stef Gits, woordvoerder bij Toerisme Vlaanderen.

“Dit jaar mochten we 104 Groene Sleutels toekennen, exact evenveel als vorig jaar.” Het gaat om 9 campings, 29 jeugdverblijven, 32 hotels, 7 gastenkamers, 10 attracties, 15 meetinglocaties en 2 vakantiewoningen. Onder de laureaten ook vijf nieuwkomers: NH Gent Belfort, Hotel Harmony in Gent, jeugdherberg De Zandpoort in Mechelen en hotel Van der Valk in Oostkamp. Van der Valk mag trouwens twee Groene Sleutels in ontvangst nemen, eentje voor het hotel en één als meetinglocatie.

“Bij de tweede instapronde in april volgen ongetwijfeld nog enkele erkenningen, waardoor 2015 een recordjaar wordt. Nooit werden meer Groene Sleutels in één jaar uitgereikt”, zegt Gits. De Groene Sleutel maakt deel uit van het ‘Green Key’-programma, het internationale ecolabel van de Foundation for Environmental Education (FEE). In totaal 2.200 ondernemingen in 45 landen ontvingen al een ‘Green Key’. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert het label in Vlaanderen, met de steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content