Starten met gastenkamers?

© Thinkstock

Droomt u ervan zelf te starten met een bed & breakfast? Op de komende BB Expo kunt u een workshop voor starters volgen. En meteen de nieuwste trend zien: logies in luxetenten.

Droomt u ervan zelf te starten met een bed & breakfast? Op de komende BB Expo kunt u een workshop voor starters volgen. En meteen de nieuwste trend zien: logies in luxetenten.

Er is een tijd geweest dat we zonder al te veel regeltjes een mooie bijverdienste konden scheppen door een paar vrije kamers in onze woning om te toveren tot gastenkamers. Of dat we zonder veel planning of businessplan ons huis in België konden verkopen om in een afgelegen Zuid-Frans dorp een nieuw bestaan te beginnen.

Kansen en valkuilen

Vandaag is deze tijd helemaal voorbij, maar daarom hoeft u uw droom niet op te bergen. Er bestaan ook vandaag nog reële slaagkansen voor wie met gastenkamers wil starten. Steeds meer toeristen kiezen immers voor een verblijf in een b&b. De crisis in Spanje, Griekenland en Portugal zorgt daar bovendien voor interessante vastgoedprijzen.

Alleen moet u vooraf met valkuilen zoals de volgende rekening houden:

Zowel in Vlaanderen (het logiesdecreet) als in Wallonië geldt nu een vrij strikte regelgeving voor de veiligheid en het comfort van gastenkamers. Dat zal vaak een zware investering vereisen die u er met de verwachte inkomsten misschien niet uit kunt halen.

Ook in het buitenland zijn de stedenbouwkundige en andere regels strenger geworden. In Italië krijgt u zonder twijfel te maken met een logge bureaucratie. En in Spanje of Griekenland is het risico op de aankoop van een illegaal gebouwde woning nog niet helemaal verdwenen.

Iedereen die met gastenkamers is gestart, zal het bevestigen: je kunt hiervan niet leven als enige inkomstenbron, zeker niet in de eerste jaren. Voor koppels is het dus verstandig dat één van de partners nog een paar jaar een vast inkomen houdt. Het kan zijn dat uw bed & breakfast in Zuid-Frankrijk van juni tot september probleemloos volgeboekt geraakt, maar dat u in de andere maanden nauwelijks iemand ziet.

Wanneer Belgen in het buitenland gestart zijn, hoor je bijna eensluidend dezelfde ervaring: “Onze levenskwaliteit is sterk verbeterd, maar het is harder werken dan we dachten”.

Zoek een ‘usp’

Als u startplannen hebt, kunt u veel goede raad en informatie opdoen op de komende B&B Expo in Brussel. Heel wat gastenkamers en originele vakantie-aanbieders stellen er zichzelf voor. Een aanrader zijn de gratis workshops voor kandidaat-starters. Ze duren telkens een uur en gaan over de praktische kanten van een b&b in Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk en Spanje.

In alle workshops zult u hetzelfde advies krijgen: zorg dat uw project zich onderscheidt van andere door uw gasten een bijzondere ervaring aan te bieden. Iets dat verder gaat dan comfort en een zwembad. Wat kan zulk een “unique selling proposition” (usp) zijn?

– Gratis fietsen of mountainbikes ter beschikking stellen van uw gasten. Nog beter: een tandem of een elektrische fiets.

– Een kookles met streekproducten verzorgen.

– Uw gasten meenemen op een natuurwandeling (bijvoorbeeld om wilde eetbare planten, paddenstoelen of bessen te plukken).

– Uw gasten meenemen naar plaatsen waar ze wildlife kunnen spotten (herten, roofvogels, dassen…).

– Investeren in een boomhut voor gasten die op warme dagen een nachtje in de buitenlucht willen slapen.

Trend: glamping aanbieden

Op B&B Expo is ook een nieuwe trend te zien: investeren in glamping. Glamping staat voor “glamorous camping”: overnachten in luxueuze tenten die bestaan uit meerdere compartimenten. De tent is voorzien van een badkamer, een keukenhoek, een buitenlounge, een eethoek en een comfortabel bed. Op de beurs zal een volledig ingerichte glampingtent van 40 m² te zien zijn.

Mogelijk scenario: u koopt in een omgeving met veel natuur een vastgoed, bijvoorbeeld in een Zuid-Frans dorpje. In plaats van te investeren in gastenkamers laat u op het terrein een paar permanente luxetenten bouwen. Verder hebt u nodig: een zwembad en een vast bijgebouwtje. Uw gasten kunnen dan het comfort van een b&b met een kampeeravontuur combineren.

Nu we toch over alternatieven voor een klassieke b&b spreken: bijzonder gegeerd zijn zogenaamde beachlodges. Logeren in een blokhut of in een paalwoning op het strand. In België is de kans nihil dat u hiervoor een bouwvergunning zult krijgen, maar op stranden elders (en zeker buiten Europa) is er nog veel plaats.

Als u toch voor klassieke gastenkamers kiest, kunt u uiteraard investeren in één enkele luxetent of één enkele boomhut op uw terrein als extra attractie.

Ludo Hugaerts in Plus Magazine

Praktisch

B&B Expo loopt op 101 en 11 maart in de hallen van Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel. Open van 10 tot 18 uur.

Toegangsprijs: € 8.

De workshops zijn gratis, maar u moet zich vooraf inschrijven via met hieronder vermelde e-mail adres (geef uw naam, adres en gekozen workshop op).

Starten met een B&B in Vlaanderen: op 10/03 om 11 uur en om 15 uur, op 11/03 om 11 uur en om 16 uur. Inschrijven via info@logereninvlaanderen.be

Starten met een B&B in Wallonië: op 11/03 om 15 uur (Frans). Inschrijven via info@bbexpo.be

Starten met een B&B in Frankrijk: op 10/03 om 16 uur (Nederlands), op 11/03 om 12 uur (Frans). Inschrijven via bestchambresdhotes@skynet.be

Starten met een B&B in Spanje: op 10/03 om 17 uur. Inschrijven via bestchambresdhotes@skynet.be

Bouwen en verbouwen in Frankrijk: op 10/03 om 14 uur (Frans) en op 11/03 om 10 uur (Nederlands). Geen voorinschrijving vereist.

Info: www.bbexpo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content