Stappen langs de Via Francigena in Valle d’Aosta

Misschien wat minder bekend dan de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela maar daarom niet minder mooi is de Via Francigena, een oude pelgrimsroute van Canterbury naar Rome.

Eén van de meest fascinerende trajecten van deze weg is de doortocht over en door de Alpen. Hiervoor moet je naar de Italiaanse regio Valle d’Aosta waar gedurende eeuwen pelgrims en reizigers voorbij trokken en waar ook nu nog steeds mensen de Via Francigena bewandelen, met name de toeristen van vandaag.

Valle d’Aosta ligt in het noorden van Italië, aan de zuidkant van de Alpen, grenzend aan Zwitserland en Frankrijk. Het decor van deze regio wordt gevormd door de hoogste toppen van de Alpen: de Monte Rosa, de Mont Blanc en de Monte Cervino. Valle d’Aosta heeft een rijk cultureel erfgoed dat herinnert aan talloze volken die de regio doorkruisten, ondermeer via die belangrijke Via Francigena.

De toeristische autoriteiten van Valle d’Aosta hebben de voorbije jaren alles in het werk gesteld om de oude pelgrimsweg in ere te herstellen. De wandelroute is nu helemaal bewegwijzerd en volgt het middeleeuwse traject dat men heeft terug gevonden op de Tabula Peutingeriana, een kaart uit de 15de eeuw waarop ook de exacte afstanden tussen de verschillende plaatsen zijn af te lezen.

Als je vandaag langs de Via Francigena stapt, weet je zekerheid dat je in het voetspoor loopt van pausen, koningen en heiligen, van Keizer Karel, Hendrik IV, keizer Frederik Barbarossa en zelfs van Napoleon die met een leger van 40.000 soldaten over de Alpen trok via Valle d’Aosta.

De Via Francigena hoef je niet helemaal te stappen. Je kan ook bepaalde trajecten uitkiezen en een dagje wandelen afwisselen met andere activiteiten, stedenbezoek bijvoorbeeld of bijwonen van één van de vele culturele evenementen.

Voor de Via Francigena zijn geen technische vaardigheden vereist, alleen een goede fysieke conditie en degelijke stapschoenen. Er zijn veel en verschillende overnachtingsmogelijkheden: kampeerterreinen, familiehotels, kamers bij particulieren, boerderijen, jeugdherbergen.

Informatie
Valle d’Aosta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content