Stadhuis in Praagse binnenstad verdwijnt ruim een jaar achter steigers

© iStockphoto

Het stadhuis van Praag, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de oude binnenstad van de Tsjechische hoofdstad, verdwijnt achter steigers. De beroemde astronomische uurwerk van het stadhuis blijft nog tot januari 2018 zichtbaar

Het gebouw uit de 14e eeuw met zijn 70 meter hoge toren wordt van kop tot teen grondig gerestaureerd. De werken moeten tegen september 2018 beëindigd zijn, net op tijd voor de 100ste verjaardag van de oprichting van het onafhankelijke Tsjechoslovakije op 28 oktober 1918.

Een kleine troost voor alle Praag-bezoekers: het beroemde uurwerk van het stadhuis uit 1410 blijft nog tot januari 2018 zichtbaar en functioneel. Pas dan zal de astronomische klok, waarvoor elk uur een massa mensen bijeenkomt, gedurende vijf maanden voor revisie in een atelier verdwijnen.

Daarbij zal ook een nieuwe kopie van het kalenderblad gemaakt worden, want het origineel van kunstenaar Josef Manes (1820-1871) bevindt zich in het stedelijk museum. Bij een brand op het eind van de Tweede Wereldoorlog was het in gotische stijl opgetrokken stadhuis zwaar beschadigd. Veel werd daarom dan ook maar tijdelijk hersteld.

“We willen het stadhuis in zijn originele staat en vooroorlogse toestand herstellen”, zei gemeenteraadslid Jan Wolf. Het kostenplaatje van de restauratie wordt geraamd op minstens 1,8 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content