Spectaculaire dive coaster Baron 1898 geopend in de Efteling (met video)

© Efteling

Een vrije val van 37,5 meter, een snelheid van ruim 90 kilometer per uur en de sfeer van een mijnbouwcomplex uit de negentiende eeuw: dat zijn de hoofdelementen van de nieuwste attractie in de Efteling.

De spectaculaire dive coaster ‘Baron 1898’ bevat een rijk gethematiseerd verhaal, dat zich zowel binnen als buitende attractie afspeelt en neemt bezoekers mee naar het tijdperk van de mijnbouw eind 19eeeuw. Als ware mijnarbeiders storten de bezoekers in een vrije val van 37,5 meter met ruim 90 kilometerper uur een mijnschacht in.

De komst van de nieuwe attractie is onderdeel van plannen om als Efteling door te groeien naar 2020. “Er zijn drie redenen waarom de Efteling voor een dive coaster heeft gekozen”, aldus Fons Jurgens, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling. “Om de beoogde groei te kunnen bewerkstelligen, is een vergroting van het huidige attractieaanbod nodig. Daarnaast bleek binnen de doelgroep ‘extended family’, waar de Efteling zich doorgaans op richt, nog ruimte te zijn voor een attractie gericht op tieners.

Tot slot is een dive coaster een bijzondere en zeldzame achtbaan in Europa, waarmee de Efteling zich blijft onderscheiden van de top van de Europese attractieparken.” Fons Jurgens benadrukt dat vooral het verhaal rondom deze achtbaan de attractie zo uniek en typisch Efteling maakt: “Baron 1898 is een uitstekende combinatie van staal en een verhaal.”

Het verhaal

Baron 1898 neemt bezoekers mee naar het tijdperk van de Nederlandse mijnbouw, toen de industrialisatie op zijn hoogtepunt was. De Efteling liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van de mijnbouw, gecombineerd met de (inter)nationale legende over de ‘Witte Wieven’.

Spectaculaire dive coaster Baron 1898 geopend in de Efteling (met video)
© Efteling

In de attractie verplaatsen bezoekers zich in het leven van een stoere mijnarbeider. De sage vertelt dat een hebzuchtige mijnbaron een goudader heeft gevonden in het zuiden van Nederland. Daar wil hij zoveel mogelijk goud uit de grond halen, maar de vruchtbare grond aldaarwordt beschermd door de Witte Wieven.

Mijnbaron Gustave Hooghmoed roept zijn mijnarbeiders(kompels) op hem te helpen en belooft hen bergen goud. Tijdens de rit wordt duidelijk dat de WitteWieven de gouddelving saboteren…

Baanverloop

Bezoekers vanaf 1,40 meter die zich vanaf deze zomer wagen aan een rit in de thrill ride, worden direct bij het betreden van het stationsgebouw in drie rijen verdeeld. In een trein voor maximaal 18 personen (drie rijen met zes passagiers) worden de ‘mijnarbeiders’ vervolgens naar een hoogte van bijna 30 meter gebracht.

De zoektocht naar goud start met een onheilspellende vrije val van 37,5 meter in een mijnschacht. Vervolgens razen de bezoekers met ongeveer 90 kilometer per uur verderin een zogenaamde ‘Immelmann’ (een halve looping), een ‘Zero G-roll’ (een kurkentrekker binnenstebuiten, waarbij bezoekers kort gewichtloosheid ervaren) en een snelle spiraal.

“Tijd om van de bloedstollende duik te bekomen is er niet”, zegt Fons Jurgens. “De hele rit zit volsnelheid en beleving, en dat 130 seconden lang. De 501 meter lange baan wordt geleverd door de expert op het gebied van dive coasters: achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard Engineering (B&M) uit Zwitserland.” Baron 1898 kost ongeveer 18 miljoen euro.

Bekijk de video:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content