Spanje wil 47 luchthavens gedeeltelijk sluiten

© Thinkstock

Spanje wil een dertigtal van de 47 luchthavens die in handen zijn van de overheid, deels sluiten.

Deze luchthavens werden in de jaren van economische groei gebouwd, maar trekken nu te weinig passagiers aan om rendabel te zijn.

Deze “witte olifanten” hebben minder dan 100.000 passagiers per jaar, terwijl er een half miljoen nodig zijn om uit de kosten te komen. Sommige luchthavens hebben zelfs geen lijnvluchten, maar de kosten voor personeel en onderhoud lopen wel voort.

Het Spaanse ministerie van Industrie en AENA, het overheidsorgaan dat bevoegd is voor de luchthavens, onderzoeken nu om de luchthavens het grootste deel van de tijd gesloten te houden. Er zou nog slechts heel beperkt vliegverkeer mogelijk zijn, zodat ook de kosten naar beneden kunnen.

Eén van de slechtst presterende luchthavens is die van Badajoz, bij de Portugese grens. De laatste lijnvlucht dateert er al van januari.

In Huesca, als “poort van de Pyreneeën”, waren er het voorbije jaar slechts 2.781 passagiers. De luchthaven wordt er gesubsidieerd door de lokale overheid, a rato van 1.600 euro per passagier. De terminal in Huesca is het hele jaar door bemand, inclusief restaurants. Nochtans trekt de luchthaven hoofdzakelijk in de winter reizigers aan, die komen skiën in de bergen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content