Spanje heropent levensgevaarlijk wandelpad

© Gabirulo, Wikicommons

Al 20 jaar populair bij adrenaline-junks, maar levensgevaarlijk en illegaal: de Camino del Rey in het zuiden van Spanje. Binnenkort is het pad weer toegankelijk voor iedereen die geen last heeft van hoogtevrees.

De Camino del Rey (Koningspad) ligt in het zuiden van Spanje, bij het Andalusische stadje El Chorro. Het pad loopt door een kloof op een hoogte van 100 meter boven de Guadalhorce rivier. Het is slechts 1 meter breed en nergens is er een reling te vinden om je aan te vast te houden.

Maar het ergste: hele stukken van het pad zijn verdwenen, enkel hele smalle ijzeren steunbalken hangen er nog. De wandelroute werd tussen 1901 en 1904 aangelegd voor de arbeiders die bij de Guadalhorce rivier aan een waterkrachtcentrale werkten.

In 1921 wandelde koning Alfons XIII eroverheen en sinds die tijd draagt het pad de naam Camino del Rey. Maar in de jaren daarna raakte het pad in verval en werd het levensgevaarlijk. Daarom besloten de autoriteiten in 1992 om het pad te sluiten voor het publiek.

Vijf doden

Maar klimmers en avonturiers lieten zich hierdoor niet afschrikken: duizenden wandelaars namen de risico’s en een eventuele boete op de koop toe en begaven zich toch in de kloof. Nadat er in 1999 en 2000 vijf doden vielen verhoogde Andalusische regering de boete zelfs tot 6000 euro en sinds kort houdt de politie de kloof zo goed in de gaten dat het vrijwel onmogelijk is geworden er nog illegaal in te gaan.

Maar er is ook goed nieuws: er is ondertussen een begin gemaakt met het herstellen van een vier kilometer groot stuk van de Camino del Rey. Naar verwachting gaat het pad in januari 2015 officieel open. Dat schrijft The Local.

Voor de echte adrenaline-junks zal de Camino del Rey dan misschien niet meer uitdagend genoeg zijn, maar wandelaars die op zoek zijn naar een spannende en legale wandeltocht krijgen er een bijzonder mooie route bij. (MS).

Bekijk een filmpje van de Camino del Rey:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content