Spanje hernoemt straten naar bekende vrouwen

© Basilio, Wikicommons

Spanje gaat een deel van de straatnamen een andere naam geven: naar beroemde en inspirerende vrouwen.

Dat schrijft Citylab. Momenteel draagt slechts zo’n vijf procent van de Spaanse wegen een vrouwennaam en dan nog meestal de naam van een non of heilige, niet bepaald representatief voor de vrouwelijke bevolking. In Madrid zijn bijvoorbeeld 125 straten genoemd naar de heilige maagd Maria en nog eens 125 naar vrouwelijke heiligen, maar niet één naar een lerares. “Het lijkt wel alsof Spanje het oude gezegde ‘de plaats van een vrouw is niet op straat, maar in het huis’ nog altijd letterlijk toepast”, zegt professor Patricia Arias Chachero in El Diario.

Cordoba in Andalusië was een van de eerste steden die verandering nodig vond. Al sinds 2005 geldt de regel dat de helft van alle nieuwe straatnamen een vrouw moeten eren. Ondertussen volgen meer steden die voorbeeld. In Léon mochten de bewoners in november stemmen naar welke beroemde dames straten genoemd zouden worden. Enkele van de uitverkorenen zijn Rosa Parks, Frida Kahlo, de filosofe en wiskundige Hypatia en Jane Austen, maar de populairste kandidaat is de in León geboren Ángela Ruiz Robles. Zij bedacht al in 1949 een soort elektronische e-reader.

Ook in Valencia, Bilbao, Oviedo en Cadiz zijn ze bezig aan een inhaalslag. In Valencia moeten voortaan zelfs vier van de vijf nieuwe straten een vrouwennaam dragen. In Cadiz is de achterstand het grootst: slecht acht straten dragen de naam van een vrouw en dat zijn allemaal heiligen.

Met deze veranderingen slaat Spanje twee vliegen in één klap: niet alleen wordt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen weer een beetje rechtgetrokken, tegelijk verdwijnen herinneringen aan de fascistische dictator Franco en zijn aanhangers langzamerhand uit het straatbeeld. Franco overleed al in 1975, maar nog altijd dragen veel pleinen en straten zijn naam of die van zijn medewerkers. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content