Spaanse grot Altamira na 12 jaar weer geopend voor publiek

© Thinkstock

Voor het eerst in twaalf jaar gaat de Altamira-grot in het noorden van Spanje met haar beroemde rotstekeningen uit het Stenen Tijdperk weer open voor een beperkt publiek.

Tot augustus loopt een test waarbij eenmaal per week vijf volwassenen het in Santillana del Mar in Cantabrië gelegen Werelderfgoed onder begeleiding bezichtigen mogen bezichtigen.

De spanning voor de heropening is enorm, uit alle delen van de wereld zijn aanvragen binnengekomen, berichtte het Spaanse persbureau efe onder aanhaling van het Altamira-Museum.

In de in 1868 per toeval door een jager ontdekte grot bevinden zich meer dan 260 rotstekeningen, die dateren van het paleolithicum. Vooral vele afbeeldingen van dieren zijn te zien, maar ook abstracte tekeningen, die nog niet geïnterpreteerd konden worden.

Overalls en maskers

De gelukkigen zullen per lot onder de museumbezoekers gekozen worden. Ter bescherming van de deels meer dan 14.500 jaar oude rotstekeningen zullen ze overalls en maskers moeten dragen en zich exact 37 minuten lang in de grot mogen ophouden.

Met de test wordt nagegaan welke impact de menselijke aanwezigheid in de grot heeft, had staatssecretaris van Cultuur José María Lasalle onlangs verklaard. Daarna zal beslist worden of de bezoeken voortgezet zullen worden.

Het publiek verkeer heeft de tekeningen onder andere wegens de uitwasemingen van het menselijk lichaam aangetast. Tussen 1977 en 1982 werd de grot daarom een eerste keer voor het publiek gesloten. Na verdere schade ondanks een beperkt aantal bezoekers werd ze in 2002 opnieuw gesloten.

Vele wetenschappers hebben voor een heropening van de grot gewaarschuwd. In 2001 werd in Santillana 30 kilometer ten westen van Santander naast de originele grot een reproductie ingewijd, die vorig jaar door 240.000 mensen werd bezocht. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content