Sovjetsfeertje op Spitsbergen

© GF

De Sovjet-Unie bestaat niet meer, maar u kunt de communistische sfeer van die tijd nog wel proeven op een onverwachte plaats: Spitsbergen.

De Sovjetunie bestaat niet meer, maar u kunt de communistische sfeer van die tijd nog wel voelen op een onverwachte plaats: Spitsbergen. Op deze Noorse archipel in de Arctische Zee liggen drie mijnwerkersdorpjes uit de Sovjetperiode: Barentsburg, Pyramiden en Grumant. Hoe is dat zo gekomen?

In 1920 werd het Svalbard Treaty gesloten waarin werd afgesproken dat de verdragsluitende landen economische activiteiten mochten ontplooiien op Spitsbergen. De Sovjetunie maakte daar gebruik van door steenkool te winnen. Daardoor kwam het door de Nederlanders gestichte dorpje Barentsburg in handen kwam van de Russen. De Sovjetarchitectuur en het standbeeld van Lenin herinneren nog aan die tijd. Verder kunt u er een bezoekje brengen aan het Pomoren Museum over de zeevaart, een pintje drinken in de meest noordelijke brouwerij ter wereld en overnachten in het Barentsburg Hotel. In de zomer bereikt u het dorpje met de boot vanuit Longyearbyen en in de winter met een sneeuwscooter over de bevroren fjorden.

Pyramiden kent een vergelijkbare geschiedenis. Alleen vond daar na het staken van de mijnbouw een ware exodus plaats waardoor het veranderde in een spookstadje met momenteel nog maar zo’n tien inwoners. Het trekt vooral avonturiers en historici die er kunnen overnachten in het in 2013 gerenoveerde hotel Tulpan dat nog de Sovjetsfeer ademt. Ook Pyramiden is in de zomer te bereiken per boot en in de winter per sneeuwscooter.

Grumant is tegenwoordig eveneens een spookstadje waar zelfs niemand meer woont. Toen de Russen de mijnactiviteiten in 1961 stopten liep het plaatsje leeg. Het is moeilijker te bereiken maar de tocht in een speedboot vanuit Longyearbyen tussen de fjorden door is prachtig.

U kunt naar Longyearbyen vliegen vanuit Oslo of Tromso. Excursies kunt u boeken bij lokale touroperators of een volledige georganiseerde reis bij onder andere Nordic Info en Gallia. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content