Soorten safari’s

Bij een safari denken de meeste mensen aan een tocht door de Afrikaansen natuur in een open jeep onder leiding van een gids. Dat is nog altijd een geliefde manier om het wild te observeren, maar er bestaan veel meer mogelijkheden zoals een safari in een luchtballon of zelfs op de fiets.

Game DrivesDit is de klassieke safari in een open voertuig bestuurd door een lokale gids die je alles over de natuur en de dieren kan vertellen en die bovendien precies waar welke dieren zich ophouden. Dit soort safari’s onderneem je meestal in een groep.

Safari met een privé gidsDeze safari is natuurlijk duurder, maar je krijgt zo de kans om minder toeristische plaatsen te bezoeken. Dit soort safari’s zijn vooral populair in Tanzania.

Self drive safariZoals de naam al zegt rijd je tijdens deze safari zelf. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om alles zelf te regelen, maar – zeker als je voor de eerste keer naar Afrika gaat – is het handiger om een touroperator de huurauto en accommodatie te laten reserveren (de zogenaamde Package Safari). Zeker in landen als Zambia en Malawi is het vrijwel onmogelijk om alles zelf te willen doen.

Inspiratie voor een route kan je opdoen door op internet de programma’s te bekijken die touroperators aanbieden. Bereid je wel goed voor. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende water, voedsel en benzine en luister naar de adviezen van de lokale bewoners.

Mobiele safariDeze safari is zeer geschikt als je meerdere gebieden wil bezoeken. Zes tot twaalf toeristen reizen samen onder leiding van een gids rond. Je overnacht in tentenkampen die voor je komst opgebouwd worden. Je hebt de keuze tussen eenvoudige kampen of luxueuze slaapplaatsen met allerlei extra voorzieningen.

Fly-in of Wing safariVoor mensen die in korte tijd veel verschillende parken willen zien en die niet op geld hoeven te kijken, is deze safari ideaal. Je vliegt in een klein vliegtuigje van het ene naar het andere gebied en je overnacht in de meest exclusieve lodges. Vanuit het vliegtuig heb je bovendien een schitterend uitzicht over de Afrikaanse natuur. Deze safari’s worden vooral georganiseerd in Botswana, Namibië en Kenia.

Wandel safari
Dit is de beste manier om de natuur te ontdekken omdat je je dan meer deelnemer aan de natuur dan toeschouwer voelt. Maar dit is lang niet overal toegestaan en veilig. Je moet het sowieso alleen doen onder leiding van een (gewapende) professionele gids. Vaak gaat het om korte wandelingen vlakbij een tentenkamp of lodge, maar je kan ook deelnemen aan meerdaagse kampeertochten.

Safari in een luchtballonEen tocht in een luchtballon bied je de kans om dieren te zien zonder ze te storen. Je hebt een schitterend uitzicht over het Afrikaanse landschap zeker bij zonsopgang. Dat is dan ook het tijdstip waarop deze safari’s meestal plaatsvinden. Bij de landing staan dan een uitgebreid ontbijt met champagne op je te wachten. Maar goedkoop is het niet.

Kano safariDe Lower Zambezi is zeer geschikt voor een safari in een kano. Je overnacht in tentenkampen op eilandjes of op de oevers van de rivier. Je ziet het wild zo van een hele andere kant. De kanotocht wordt vaak gecombineerd met een wandelsafari.

In de Okavango Delta kan je een kano safari maken in een traditionele handgemaakte Mokoro.

Safari te paard
Dit is een redelijk nieuwe manier om door de natuur te trekken. Het is niet mogelijk in gebieden waar heel veel wild leeft, maar waar veel zebra’s leven is het een goede manier om dichtbij te komen. Deze dieren voelen zich namelijk op hun gemak bij de geur van de paarden. Je moet natuurlijk wel al kunnen paardrijden om hieraan deel te nemen.

TreinsafariIn verschillende Afrikaanse steden vertrekken luxe stoomtreinen die je doen terugkeren in de tijd. Ze zijn in Victoriaanse stijl ingericht met grote suites inclusief badkamer en verder van alle gemakken voorzien. Een voorbeeld is de Rovos in Zuid-Afrika en de Shongololo die door Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Swaziland, Zambia en Zimbabwe rijdt.

Speciale safari’sEr komen voortdurend nieuwe op speciale interesses gericht safari’s bij. Zo zijn er safari’s voor families met kinderen, safari’s op de fiets, primatensafari’s, fotografie safari’s, huwelijksreis safari’s en safari’s waarbij je op stap gaat met een dierenarts of met een ranger om stropers te betrappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content