Snorkelen in de Bahama’s

© Getty images

Ten Oosten van Florida liggen de Bahama’s, een eilandenarchipel van wel 700 eilanden en 2.000 koraalplaten.

De naam Bahama’s is afgeleid van het Spaans baja mar wat “lage zee” betekent. Voor de vele kilometers kustlijn kunnen snorkelaars scheepswrakken, koraalbossen en met wat verbeelding overblijfselen van Atlantis ontdekken in het ondiepe water.

Hoofdstad Nassau op het Paradise eiland is het toeristische hart van de zonovergoten archipel. Net als in andere steden als Freeport zijn de sporen van het Britse koloniale verleden hier het meest zichtbaar. Op alle eilanden wordt links op de baan gereden en in de namiddag nemen bewoners nog steeds de tijd voor een “cuppa tea”.

Het best bekende strand van de Bahama’s ligt wat westelijker dan Nassau op het Paradise eiland. Cable beach is een zacht wit zandstrand waar toeristen allerlei soorten watersporten kunnen ondernemen van een bananenritje tot een zeiltocht naar onbewoonde eilanden.

Een andere trekpleister in de Bahama’s is het Andros eiland waar jaarlijks duizenden duikers de zwemvliezen aantrekken om het Andros rif te ontdekken, het derde grootste rif ter wereld.

Maar ook voor wie liever zonder zuurstoffles op ontdekkingstocht gaat, zijn de Bahama’s de ideale bestemming. Veel koraalplaten zijn goed te bekijken enkel met duikbril en snorkel.

Blue holes

Op vele plekken komen daar nog een aantal bijzonderheden bij. Zo liggen voor de kust van New Providence en Paradise eiland naast verschillende goed zichtbare koraalriffen ook een aantal onderwaterwrakken in het ondiepe water.

Op het Grand Bahama eiland zijn vooral de onderwatergrotten in trek bij de snorkelaars. Gelijkaardige grotten en kleurrijke koraalbedden zijn er ook in grote getalen voor de kust van Stocking eiland, een van de Exumas eilanden. Daar nemen snorkelaars graag een duik in een van de vele “blue holes”, donkerblauwe cirkelvormige diepe afgronden die ook wel eens verticale grotten genoemd worden.

Atlantis

Voor de kusten van Bimini kunnen snorkelaars pas echt het hart ophalen. De zwarte koraalbedden omringd door een rijke zeefauna zijn makkelijk bereikbaar vanop de kust. Onder de juiste omstandigheden kunnen er zelfs dolfijnen dicht bij de kust gespot worden.

In de wateren van Noord-Bimini raken vele snorkelaars geïntrigeerd door een reeks grote stenen. Die vlakke rotsen op zes meter diepte lijken handgemaakt waardoor sommigen een stuk wegennet van het verloren continent Atlantis erin denken te herkennen. (frommer’s, LG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content