Slow ski
Onthaasten is de boodschap die het Zwitserse winteroord Arosa de wereld instuurt. Zowel op als naast de latten.
Zo’n dikke eeuw geleden bestond het populaire Zwitserse skidorp uit amper zestig zielen en een handvol boerderijen. De grote hoogte en eenzame ligging, diep weggestopt in de plooien van het Schanfiggdal, maakten het bergbestaan er niet makkelijk. De Duitse arts dr. Otto Herwig zag in de afgelegen ligging en de onbezoedelde natuur echter niets dan voordelen en opende er in 1888 het eerste sanatorium voor zijn longpatiënten. Als kuuroord, maar ook als wintersportoord, groeide Arosa al in het begin van vorige eeuw uit tot een van de populairste bestemmingen van Zwitserland en algauw namen blitse skipakken de plaats in van de transparant ogende patiënten en oude dametjes gehuld in naar mot geurende pelsjassen.
Klimaatneutraal
Met zijn 1800 meter hoogte en ligging aan het uiteinde van het dal zonder doorgaand verkeer, zijn sneeuwzekerheid en gezonde, frisse berglucht nog altijd de grootste troeven van het wintersportgebied. De schilderachtige omgeving en goed bewaarde natuur maken het een bestemming bij uitstek voor families en rustzoekers. Het bergdorp is er zich echter bijzonder goed van bewust dat, wanneer het de kostbare flora en fauna en het kwetsbare landschap wil bestendigen voor de toekomst, het op de eerste plaats de klimatologische omstandigheden moet beveiligen.
Alarmerende vaststellingen van de opwarming van het klimaat en het razendsnel afsmelten van gletsjers waren de aanzet om al in 2006 met een aantal duurzame maatregelen uit te pakken. In tegenstelling tot de tendens naar ‘sneller en blitser’ van de omringende wintersportgebieden, schakelde Arosa bewust een versnelling terug. Het stelde met codewoorden als rust, eenvoud en onthaasting als eerste wintersportoord het terugdringen van de CO2 voorop. Om die boodschap kracht bij te zetten, ontwikkelde het bergdorp heel wat verrassende initiatieven en pakte onder meer uit met klimaatneutrale winterarrangementen.
Bezoekers hoeven zich geen zorgen meer te maken over de schadelijke ecologische voetafdruk van een wintersportreisje. Het volstaat in te tekenen op een speciaal daarvoor ontwikkeld arrangement en de CO2-uitstoot, veroorzaakt door de verplaatsing, het verblijf en de activiteiten wordt uitgerekend en gecompenseerd door investeringen in klimaatbevorderende projecten en groene energie. En dit zonder meerkost voor de vakantieganger. Hij krijgt er van het bergdorp zelfs nog een ‘CO2-neutraal verblijfscertificaat’ bovenop.
Slow Ski
Met deze en veel andere sensibiliseringsprojecten moedigt Arosa de wintersporter aan te kiezen voor milieubewust reizen met een verantwoordelijkheid voor de omgeving en natuur. Dit begint bij de wagen: laat die maar liever thuis. De Rhätische Bahn, het legendarische rode smalspoortreintje brengt reizigers in amper een uur van Chur tot in het centrum van het dorp, waar gratis shuttlebussen ter beschikking staan voor het vervoer naar de skipistes of hotels. Wie het iets romantischer wenst, kan opteren voor een paardenslee.
Ook het skiën zelf kan ecologischer. Met zijn nieuwste initiatief, slow ski, keert Arosa terug naar de basis en de natuurbeleving. De Brüggerhorn, een berg aan de oostkant van het skigebied, werd voor deze gelegenheid ingericht als ‘ontspanningsberg’. Vertragen in plaats van versnellen is hier het motto. Snelheidsduivels zijn er niet welkom en er is ook geen kunstsneeuw.
Een nostalgische tweepersoonsstoeltjeslift, voorzien van spreuken, knarst zich de met dennen begroeide helling op. “Küssen Statt Fräsen”, “Relaxen Statt Hetzen” (kussen in plaats van rennen, relaxen in plaats van haasten) sporen de skiërs aan om het rustig te doen. Bankjes langs de piste en een lounge-eiland met hippe, comfortabele zitjes nodigen uit om even tijd te nemen en van het uitzonderlijke landschap te genieten. Meer nog, een gezonde maaltijd en een relaxerende punch in de Sattelhütte, tot zelfs een warm voetbad in een speciaal daartoe ingerichte kneippzone, behoren tot de recepten. Kortom: genieten en ontspannen is de boodschap!
Schwiizer Zmorga
Voor vroege vogels en natuurliefhebbers bedacht Arosa een ander bijzonder initiatief. Op zondag brengt de grote kabellift de skiërs nog voor zonsopgang naar de top van de Weisshorn om er op een hoogte van 2653 meter te genieten van een betoverende zonsopgang. Met een 360°-zicht op meer dan vierhonderd bergpieken is dit beslist een van de mooiste panorama’s van Zwitserland. Na een Schwiizer Zmorga, een stevig Zwitsers ontbijt, wordt het vroege opstaan beloond met een afdaling in het rozige licht van de prille ochtend op de nog maagdelijke skipistes.
Ook naast de latten valt er tijdens de wintermaanden in het milieubewuste skioord aardig wat te beleven, met paardenrennen en sneeuwvoetbal als favoriete topevents. Meer dan 25 kilometer crosscountrypaden en 60 kilometer bergwandelpaden nodigen de vakantieganger uit om het alpineskiën even te laten voor wat het is en het wat groener aan te doen. Alle bergrestaurants, ook de hoogste op zo’n 2600 meter, zijn er zonder gebruik van liften, op sneeuwraketten bereikbaar.
Onnodig te benadrukken dat helikopterski hier taboe is. Daarentegen kan de meer avontuurlijke wintersporter genieten van het suizen van de wind tijdens een afdaling per parapante, solo of in duo, of zijn adrenalinepeil de hoogte injagen door zich op een slee vanuit het Mittelstation in volle vaart naar beneden te laten glijden.
Onthaastingstempel
De bouw van de Tschuggen Bergoase door de Zwitserse sterarchitect Mario Botta enkele jaren terug, gaf Arosa opnieuw een boost als kuuroord. Op de plek waar ooit een van de eerste sanatoriums stond, rees als annex van het luxueuze Tschuggen Grand Hotel een wellnesstempel van graniet en glas. Zowel gasten als bezoekers kunnen er zich te goed doen aan het heilzame bergwater en de natuurlijke rijkdommen van het bergdorp dat, ondanks de evolutie en de groei, waakt over zijn tradities en kostbare natuur.
Kat De Baerdemaeker
PRAKTISCH
Arosa ligt in het kanton Graubünden. Met zijn ligging op 1800 m is het een sneeuwzekere bestemming.
Arosa is gemakkelijk te bereiken met de internationale sneltrein vanuit Brussel naar Chur en verder met de Rhätische Bahn (amper een uur) tot Arosa.
Een andere optie is met het vliegtuig van Brussel tot Zürich (Swiss), en vervolgens met een sneltrein naar Chur en de Rhätische Bahn tot in Arosa. Reistijd: ongeveer 6 uur.
Lange wachttijden aan de kassa’s van de skilift behoren er tot het verleden sinds een skipas er per sms kan worden aangekocht.
Arosa beschikt over accommodatie in zowat alle klassen en types: van de meest luxueuze als het Tchuggen Grand Hotel & Spa tot een simpele studio of een simpel pension.
Info over klimaatneutrale winterarrangementen: www.arosa.ch/sites/pauschalen-sub/climate-neutral-winter.html
Info over wandelen en skiën
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier