Slechts één op de drie Europese reizigers kent zijn rechten

© iStockphoto

Slechts één op drie Europese reizigers is op de hoogte van zijn of haar rechten wanneer ze gebruik maken van vervoersdiensten, zo blijkt uit een opiniepeiling die de Europese Commissie heeft gepubliceerd.

Eenendertig procent van de Europeanen (30 pct van de Belgen) stelt kennis te hebben van de rechten en plichten die gepaard gaan met de aanschaf van een vervoersticket. Negenenvijftig procent van de Europeanen (64 pct van de Belgen) is helemaal niet op de hoogte.

Ook heeft maar 29 procent van de Europeanen (32 pct van de Belgen) gehoord van de passagiersrechten die de Europese Unie de voorbije jaren heeft versterkt en uitgebreid naar alle vervoersmodi te land, ter zee en in de lucht.

Hoewel het gebruik van vervoersdiensten de voorbije vijf jaar is gestegen, nam het bewustzijn van de reiziger over zijn of haar rechten amper toe. “Dit toont aan dat er nog heel wat ruimte voor verbetering is om de burgers te informeren over passagiersrechten”, concludeert de Commissie.

Ongeveer drie op tien passagiers ondervond de voorbije twaalf maanden hinder, zoals annuleringen of lange vertragingen. Meer dan de helft van deze mensen toonden zich ontevreden over de toepassing van hun passagiersrechten, zoals het recht op informatie, bijstand of financiële compensatie. Ongeveer één op drie diende ook effectief klacht in. Ongeveer de helft van de klagers toonde zich tevreden over de behandeling van hun klacht.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content