Slechts drie van de vijf Europeanen hebben vakantieplannen

© Reuters

Door de crisis verwachten slechts drie op de vijf Europeanen – en 59 procent van de Belgen – deze zomer op vakantie te vertrekken.

Dat is het laagste niveau sinds 2005. Vooral de vakantielust van de Zuid-Europeanen kent een forse terugloop, aldus de barometer van Ipsos-Europ Assistance.

Slechts 58 procent van de onderzochte Europeanen (Fransen, Duitsers, Britten, Italianen, Spanjaarden, Belgen en Oostenrijkers) plannen op vakantie te vertrekken tussen begin juni en eind september. Dat is 8 procent minder dan in 2011, aldus het onderzoek tussen 13 februari en 26 maart bij een representatief staal van 3.523 Europeanen.

De onderzoekers stelden een echte breuk vast. Tot dit jaar schommelden de vertrekintenties steeds tussen 60 en 66 procent. “Maar dit jaar wordt het cijfer naar beneden gehaald door de Italianen, de Spanjaarden en de Engelsen, die de effecten van de crisis sterk ondervinden”, aldus Martin Vial, directeur-generaal van Europ Assistance.

Italië kent de scherpste daling van de zeven onderzochte landen. De vertrekintenties krijgen een klap van 15 procent: van 78 procent in 2011 naar 63 procent dit jaar. De vakantieprojecten van de Belgen zakken met twee punten tot 59 procent. Enkel de Fransen gaan tegen de stroming in: 70 procent van onze zuiderburen hebben vakantieplannen, twee punten meer dan in 2011. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content