Skiën vijf procent duurder dan vorig jaar

Europeanen moeten bijna vijf procent meer betalen dan vorig jaar om te skiën. Dat blijkt uit het Skiinfo World Ski Lift Ticket Price Report 2009.

Wereldwijd steeg de gemiddelde ticketprijs voor inwoners van de eurozone met 4,9 procent tot 182,90 euro. Door het zwakke Britse pond moeten Britten bijna 30 procent meer betalen voor een skipas. Amerikanen merken een daling van 8,5 procent. Snow24 onderzocht 600 tarieven van zesdaagse skipassen van skigebieden uit 40 landen.

De prijswijziging is niet zozeer de oorzaak van een prijsverhoging, maar het gevolg van waardeveranderingen van diverse munteenheden. Dat betekent dat het voor inwoners van Zwitserland goedkoper skiën is in andere Europese landen.

Zwitserland is een duur skiland, maar wellicht is het voor families met kinderen toch goedkoper dan in andere Europese landen. Dat komt door de kindvriendelijke Zwitserse tarieven. Vaak zijn er gratis voorzieningen voor kinderen of flinke prijsverminderingen voor jongeren.

Verre skireizen

Europese skiërs kunnen best de plaatselijke bergketens opzoeken, want de ticketprijzen in de Verenigde Staten liggen zo hoog dat mensen zich blauw betalen. Negentien van de twintig duurste tickets zijn in de VS te koop.

Als je toch een verre skireis wilt ondernemen, kan je beter de sneeuw in Oceanië opzoeken. Skiën op de bergen in het zuidelijke halfrond is erg aantrekkelijk met prijsdalingen van 10 tot 40 procent, afhankelijk of je in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of de eurozone woont.

Voor de avonturiers onder ons wordt een skireisje naar het Iraanse Tochal aanbevolen. Skiën voor slechts 40,20 euro, een utopie voor Europeanen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content