Singapore, heel Zuidoost Azië in een notendop

© Reuters

Schoon, veilig, streng, modern en rijk, maar ook een mengelmoes van culturen, heerlijk eten, een kosmopolitische uitgaanswereld, architecturale kunstwerken, een mooie tropische natuur en onbewoonde eilandjes: Singapore is heel Zuidoost Azië in een notendop.

Deze gebouwen moet je zienDeze wijken moet je bezoekenDe 11 leukste attracties voor kinderen

Culinaire hoofdstad van Azië

Veel Europese toeristen zien Singapore enkel als een korte tussenstop op weg naar andere oorden. Soms vliegen ze meteen door, soms blijven ze er een dagje hangen. Maar reizigers uit Azië weten al lang dat Singapore zo’n leuk land is dat je er graag veel langer blijft. Niet voor niets trekt Singapore jaarlijks zo’n 15 miljoen toeristen.

Wat maakt Singapore zo aantrekkelijk?
De gevarieerde architectuur om te beginnen: koloniale gebouwen staan naast moderne wolkenkrabbers ontworpen door architecten met wereldfaam als Moshe Safdie, Daniel Libeskind en Peter Marino en iets verderop sta je tussen pastelkleurige Chinese winkeltjes, Indiase tempels en een Arabische moskee.

Dan zijn er de attracties naar ieders smaak en zin: gerenommeerde musea, uitstekende concertzalen, enorme winkelcentra, enkele van de mooiste dierenparken ter wereld, natuurparken waar zoveel apen rondlopen dat een waarschuwing om ze geen eten te geven nodig is, tropische strandjes en eilandjes en de futuristische Gardens by the Bay die met name ’s avonds ongekend mooi zijn.

Nog een grote troef: het heerlijke eten. Van chique restaurants waar Europese sterrenchefs de keuken bestieren tot goedkope en drukke, maar typische Singaporese ‘hawker centers’ waar iedereen binnen of buiten aan tafeltjes aanschuift en het eten bij verschillende kraampjes haalt. Je hebt de keuze uit meer dan 20.000 eetgelegenheden.

De hele nacht buiten
Singapore heeft misschien de naam van een ietwat saaie en strenge stad waar de inwoners vooral enorm hard werken. Dat blijkt een bruisend nachtleven niet in de weg te staan. Erg leuk is dat je letterlijk mensen uit alle delen van de wereld tegenkomt en dat het uitgaansleven zich voor een groot deel buiten afspeelt.

Met temperaturen die het hele jaar door niet beneden de 25 graden zakken is dat ook perfect mogelijk. Tot diep in de nacht kan je in de Ku De Ta, de bar op het dak van het Marina Bay Sands Hotel, vertoeven of in de 1-Altitude bar, met 282 meter de hoogste al fresco rooftop bar ter wereld. Maar ook op de begane grond heb je keuze genoeg: Clark Quay en Boat Quay aan de Singapore River, Orchard Road, Holland Village…..

Overnachten
Singapore behoort tot de welvarendste landen ter wereld en trekt daarom ook veel rijke toeristen. De keuze aan dure vijfsterrenhotel is dan ook bijzonder groot: het legendarische Raffles Hotel, het historische Fullerton Hotel, het prachtige Marina Bay Sands en het Ritz Carlton dat naast een uitstekende service een schitterend uitzicht over de skyline van Singapore en de zee met de talloze boten biedt, zijn maar enkele voorbeelden.

Maar er zijn ook genoeg overnachtingsmogelijkheden voor de minder kapitaalkrachtige reizigers. Verspreid door de stad, maar vooral in wijken als Chinatown liggen betaalbare hotels zoals de Singaporese keten Hotel81. Nog goedkoper zijn de hostels waarvan er zo’n honderd bestaan.

Harmonie
Wat Singapore vooral zo’n bijzondere plaats maakt is dat er zoveel mensen – Singapore is na Monaco het dichtstbevolkte land ter wereld – met zoveel verschillende religieuze en culturele achtergronden op zo’n kleine oppervlakte bij elkaar wonen zonder dat er al te grote problemen ontstaan.

Vanaf het onafhankelijk worden van Singapore in 1965 heeft de regering respect voor elkaars religie en cultuur afgedwongen. Op scholen wordt de eenheid van het volk benadrukt door ceremonies als de Singapore National Pledge. Maar ook door bijvoorbeeld van het hindoeïstische Deepavali feest een nationale feestdag te maken.

De strenge regels zijn ook voor de Singaporezen zelf niet altijd even prettig, maar ze leggen zich erbij neer omdat ze zich realiseren dat het land anders nooit binnen een halve eeuw van een armoedige en chaotische staat in één van de welvarendste landen ter wereld veranderd had kunnen worden. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content