Singapore, culinaire hoofdstad van Azië

© Ritz Carlton

‘Sudah Makan?’ (“Heb je al gegeten?”), met die vraag begroeten Singaporezen elkaar. Eten is dan ook erg belangrijk en net als alles in Singapore is ook de keuken een mengeling van verschillende culturen en smaken.

Singapore is een smeltkroes van etniciteiten en al die bevolkingsgroepen brachten hun eigen eetcultuur mee. In de loop van de tijd begonnen de verschillende keukens elkaar te beïnvloeden en ontstond de unieke stijl van de Singaporese keuken met smaken uit landen als China, Maleisië, India, Indonesië en Groot-Brittannië.

In weinig steden zijn bovendien zoveel uitstekende restaurants te vinden als in Singapore: van goedkope, maar typisch Singaporese, hawker centers tot toprestaurants met sterrenchefs aan het roer. Je hebt de keuze uit meer dan 20.000 eetgelegenheden en dat aantal groeit nog met de dag. Alleen al dit jaar kwamen er 686 nieuwe restaurants bij.

Drie maal per dag uit eten

Singaporezen houden enorm van lekker eten en omdat ze vaak erg lange werkdagen maken gaan ze het liefst uit eten, vaak wel drie maal per dag. Je kan in Singapore dan ook erg goedkoop en toch hygiënisch uit eten gaan. Ook in wijken als Chinatown en Little India waar het een er stuk minder proper uitziet dan in de moderne wijken van Singapore kan je met een gerust hart overal uit eten gaan. De regering ziet er streng op toe dat de wetten op de hygiëne worden nageleefd.

Hawker centers zijn bij Singaporezen favoriet. Een hawker center is een verzameling eetstalletjes van verschillende eigenaren bij elkaar. Daartussen staan lange tafels – soms binnen, soms buiten – waaraan de gasten gaan zitten en eten halen bij hun favoriete kraampjes. De recepten van dit ‘street food’ worden vaak van generatie op generatie doorgegeven.

Het wemelt in Singapore van de hawker centers, maar aan de lengte van de rijen kan je vaak het beste zien waar het eten het lekkerst is. En anders kan je het altijd aan de Singaporezen zelf vragen. Ze helpen je maar al te graag op weg omdat ze graag over eten praten.

Alhoewel street food nog altijd erg in trek is, staan de hawker centers toch onder druk. Kinderen willen de kraampjes niet meer van hun ouders overnemen terwijl dat in het verleden automatisch wel gebeurde. Kok en journalist KF Seetoh is daarom een soort kruistocht begonnen om de hawker cultuur te beschermen. Hij richtte in 1997 Makansutra op en probeert de hawker centers door het uitgeven van culinaire gidsen, het organiseren van evenementen en wandelsafari’s, zijn eigen hawker centers en een televisieshow overal te promoten.

Ook populair voor een snelle maaltijd zijn de ‘food courts’, vergelijkbaar met een hawker center, maar meestal in winkelcentra te vinden en daardoor een stuk minder sfeervol. Wel erg handig als je even snel iets wil eten en toch net anders en gezonder dan fast food ketens.

Speeltuin van Europese sterrenchefs

Een groot aantal Europese sterrenchefs heeft Singapore ondertussen ontdekt als de culinaire hoofdstad van Azië. Zo bezit Joël Robuchon, die 28 Michelinsterren op zijn naam heeft staan, L’Atelier op Sentosa Island, opende Ryan Clift onlangs zijn tweede restaurant in Singapore (Ding Dong en Tippling Club), is Amerika’s favoriete chef Mario Batali aanwezig in het Marina Bay Sands met Osteria Mozza & Pizzeria Mozza en zet Jamie Oliver met zijn restaurants Jamie’s Italian in shoppingcenter Vivo City zijn eerste culinaire stappen in Azië.

Wil je proeven van het echte traditionele Singaporese eten dan kan je terecht in restaurant Immigrants, gerund door Damian D’Silvia. Hij leerde het koken van zijn grootvader en moeder en wil het eten serveren dat zijn grootouders aten. Het eten wordt geserveerd in verschillende kleine schaaltjes, op dezelfde manier als tapas. D’Silva besteedt ook veel aandacht aan drank en schenkt ambachtelijk gebrouwen bieren, speciaal geselecteerde wijnen en bijzondere whisky’s.

Brunch

De favoriete maaltijd van de Singaporezen is een overvloedige brunch in het weekend. Vooral brunchen in een restaurant, bij voorkeur in een van de luxehotels, is razend populair. Hoe groter de keuze aan gerechten, hoe beter. En daarvoor kan je het beste terecht in het Ritz Carlton hotel dat iedere zondag een Sunday Vintage Champagne Brunch voorschotelt.

Deze brunch is altijd al weken van tevoren volgeboekt en bezoekers komen er speciaal uit Hongkong of China voor overgevlogen. Het buffet biedt ook een enorme variatie aan eten: acht soorten oesters, krab, garnalen, allerlei soorten vis, een grote selectie aan sushi en sashimi, meer dan 50 soorten kaas…… Daarbij kunnen de gasten onbeperkt champagne drinken.

Een leuk tussendoortje: een team van chefs bereidt in het restaurant tijdens de brunch onder begeleiding van livemuziek op een grote tafel polenta:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content