Shoppen op luchthaven steeds populairder

© BelgaPicture

Shoppen we binnenkort onze designerstuks vanuit de vertrekhal naar onze citytrip? Winkels in luchthaventerminals worden steeds belangrijker voor grote merken.

Het lijkt wel alsof ze het erom doen, de touroperators die je op het hart drukken om minstens twee uur voor het boarden aanwezig te zijn op een luchthaven. Akkoord, als je de pech hebt dat je medepassagiers tijdens de securitycheck zinnen als “Hoezo een nagelschaartje mag niet in mijn handbagage?” / “Jamaar die fles water heb ik gewoon hier gekocht hoor” / “Waarom moet ik mijn riem uitdoen? Denken jullie dat het een BOMMENGORDEL is ha ha ha” uitbraken dan ben je inderdaad wel eventjes zoet. Doorgaans breng je echter het eerste uur van je vakantie doelloos door, starend naar de glimmende vloeren van de luchthaven, al hopende dat die XXL Toblereonereep je geen parten zal spelen bij mogelijke turbulentie.

De Formule 1 van de retail

Zet een bende verveelde, doelloze toeristen die niet kunnen wachten om aan hun “YOLO” verlof te beginnen voor anderhalf uur gevangen in een gebouw en je hebt een muizenval waar marketeers spontaan van beginnen kwijlen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat airport shopping een steeds grotere positie inneemt in de globale retail strategie van een merk.

Volgens de Britse krant The Telegraph kent travel retail sinds 2009 een vaste groei van twaalf procent, een trend die zich ook de komende jaren nog zal voortzetten. De winkels op Heathrow wisten tijdens de kerstperiode een recordbedrag van 200 miljoen Britse pond bij elkaar te sprokkelen en er wordt verwacht dat voor iedere 160 Britse pond die in 2015 aan mode zal worden uitgegeven, 1 pond uitgegeven wordt op Heathrow. Het is niet voor niets dat het Italiaanse (zonne)brillen conglomeraat Luxottica luchthavens bestempelt als “de Formule 1 van de retail.”

Een democratische shoppingruimte

Ook Louis Vuitton doet graag mee aan de Grand Prix. Het merk opende begin december zijn eerste Europese luchthavenshop op Heathrow; een indrukwekkend optrekje dat vanaf ieder verdiep van de terminal gezien kan worden en voorzien is van allerlei technische snufjes. Waar winkels van grote merken afschrikkend werken in winkelstraten -dag mijnheer portier, we kijken naar u- kan je er op de luchthaven zorgeloos binnen en buiten wandelen, wat van de terminal een democratische shoppingruimte maakt.

“Reizigers moeten al behoorlijk wat doorstaan om in de vertrekhal te geraken”, zegt Julia Gillam van Heathrow aan de Telegraph. “Boarding pass, paspoort, securiy check… eens je eenmaal binnen bent, heb je het gevoel dat je het recht hebt om daar te zijn, dus ook het recht hebt om die winkels binnen te gaan.”

Heathrow maakt gebruik van vlucht- en passagiersgegevens om zoveel mogelijk shoppers aan te spreken. Vertrekt er een vlucht naar Dubai, dan zorgt het winkelpersoneel ervoor dat er enkele Arabisch sprekende collega’s aan de kassa staan. Een bende Chinezen moet een corresponderende vlucht nemen op de Britse luchthaven? Dan worden de beste items van de linker- naar de rechterkant van de shop verschoven omdat Chinese passagiers liever naar rechts dan naar links draaien. Bovendien zorgen de vouchers die als compensatie uitgedeeld worden bij vertraging ervoor dat ook de meer gehaaste business travelers hun letterlijke duit in het zakje doen. Wie kiest er immers voor een tijdschrift als je ook Tod’s kan kopen? (KS/Telegraph)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content