Shanghai

De miljoenenstad Shanghai met de bewogen geschiedenis is de motor van de renaissance van grootmacht China. Een portret van een fascinerende versmelting van Oost en West.

De miljoenenstad Shanghai met de bewogen geschiedenis is de motor van de renaissance van grootmacht China. Een portret van een fascinerende versmelting van Oost en West.

Een taxirit over de verhoogde snelwegen is een uitstekend eerste contact met Shanghai. Torengebouwen doorspekken het landschap: gedurfde architectuur voor de bedrijfsgebouwen en shoppingcentra, wooncomplexen voor de doorsnee Chinezen, meer stijlvolle varianten voor de rijkeren en de buitenlanders. De snelwegen zelf zijn hoogstandjes.

Eindbestemming van de eerste rit is het financieel district van Pudong, op de rechteroever van de Huangpu. In 1990 was Pudong een arm landbouwgebied, nu is het de economische motor van China. Het meest opvallende deel staat aan de oever: de torengebouwen van de financiële wijk.

‘Hoogtepunt’ van de financiële wijk is de art-deco-achtige Jinmao-toren, het derde hoogste gebouw ter wereld. Je hebt er een adembenemend zicht over de stad. De wandeling in de financiële wijk eindigt op de promenade langs de rivier, een van de flaneerplekken van de stad. Het is dé toeristische trekpleister van Sjanghai.

Vanaf de promenade aan de rivier heb je een uniek uitzicht over de hoofdattractie van Sjanghai. De Bund is een ononderbroken reeks van dertig schitterende gebouwen langs de linkeroever, gebouwd tussen 1850 en 1940.

Even boeiend zijn de straten achter de Bund. Er hangt een sfeertje dat doet denken aan het New York van de jaren dertig, met hoge, stijlrijke en grauwe gebouwen, maar dan wel gekleurd met talloze fietsende Chinezen: Manhattan omgevormd tot één groot Chinatown.

De Bund was het symbool van een van de meest uitzonderlijke steden van de eerste helft van de twintigste eeuw. Sjanghai was zo berucht dat zelfs de beroemdste reporter aller tijden erheen gegaan is. Het verslag is te lezen in Kuifje en de Blauwe Lotus. De stad had veelzeggende bijnamen: het Parijs van het Oosten, de hoer van de Oriënt.

Frankrijk in China

Naast de Bund zijn ook de concessies fascinerende plekken. De erg uitgebreide Franse concessie biedt schitterende wandelroutes, waar je tegelijk sfeer, architectuur, geschiedenis en valse Rolexen kan ontdekken.

De typisch Franse architectuur en stadsaanleg zijn schitterend om te ontdekken, maar het is vooral fascinerend om te zien hoe dit alles Chinees geworden is. De leukste plek om dat te bewonderen, is het Fuxing Park.

Het bijna tien hectaren grote park kon zo in Parijs liggen. Dit decor wordt ’s morgens ingenomen door Chinezen van 8 tot 88, voor hun ochtendgymnastiek. Keuze genoeg: tai-ji, stretchen, Weense dans. Niet te missen.

Het echte China ontdek je in de oude wijken buiten de concessies. De zijstraatjes zijn er kronkelpaden waarvan je nooit weet of ze niet doodlopen in iemands koertje. Wasgoed hangt te drogen, oudjes doen hun babbel, fietsers banen zich een weg, kinderen spelen op de pleintjes.

Ook de Franse concessie bevat heerlijke delen oer-China. Duik eens een van de poortjes aan de straatkant binnen, en ontdek de achterliggende ‘wijkjes’. Binnen de straatblokken staan talloze arbeidershuisjes in rijen naast elkaar, terwijl de overbevolkte stegen krioelen van leven.

Dat leven gaat er volop zijn gang. Maar niet lang meer: de overheid wil dat Sjanghai een moderne stad wordt, en daarin hebben deze wijken geen plaats. De oude Chinese buurten verdwijnen dan ook sneller dan het Amazonewoud.

Kunst en cultuur

Ook cultureel heeft Sjanghai het nodige te bieden. Drie musea liggen er samen rond People’s Square, de plaats waar vroeger de paardenracebaan lag. Het plein en de onmiddellijke buurt zijn ook erg leuk en levendig.

Speerpunt van het cultuuraanbod is het Shanghai Museum, een cultuurhistorische schatkamer. De verzameling bronzen objecten, sommige meer dan drieduizend jaar oud, is imposant.

Op een steenworp is er het Shanghai Art Museum, prachtig gehuisvest in het vroegere clubhouse van de paardenracebaan. De vaste collectie bevat een selectie van die uniek-mooie Chinese tekenkunst: kalligrafie, tekeningen van bamboeplanten, portretten, vergezichten.

Vlakbij, maar in de andere richting op People’s Square, vind je het Urban Planning Museum. Hier worden de ontwikkelingsplannen van de overheid voorgesteld aan de inwoners. Een maquette van de stad geeft aan hoe de stad er zal uitzien in 2020.

De antiekmarkten van Sjanghai zijn zeker een bezoek waard. Op de Dongtai Lu- antiekmarkt en in Duolun Lu Cultural Street vind je oudheden, ambachtelijk werk en curiosa. Je kan er bamboetekenaars persoonlijk ontmoeten, je krijgt dan een met de hand getekend naamkaartje.

Voor rust kan je altijd naar een van de tempels in de stad. Een aanrader is de Jade Buddha Temple, met als hoofdattractie een boeddhabeeld in jade van twee meter hoog.

Eten en uitgaan kan je dezer dagen zonder probleem. Je vindt er Chinese restaurants in alle groottes en prijsklassen, en een uitgebreid internationaal aanbod. Naast de voorspelbare snelle hap heeft Sjanghai ook klasserestaurants, met exuberante interieurs.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content