Serres van Brusselse concertzaal Botanique krijgen opknapbeurt

Botanique © Belga

De serres van de Brusselse concertzaal Botanique worden op dit ogenblik gerenoveerd.

Het is de bedoeling om de serres in ere te herstellen en terug te brengen naar hun historische vorm vanuit het jaar 1900.

In de eerste plaats moeten de renovatiewerken de huidige technische problemen zoals de waterdoorsijpeling, de brandveiligheid of de duurzaamheid verbeteren. Maar in de tweede plaats is het de bedoeling om de serres in hun originele staat te herstellen. Die dateren uit de periode rond 1900, zo blijkt uit de historische informatie die werd verzameld tijdens voorafgaande studies. De site van de botanische tuin in Brussel is bovendien sinds 1964 geklasseerd.

De renovatie, die wordt uitgevoerd door het bureau ORIGIN Architecture & Engineering, gebeurt in verschillende fases om er zo voor te zorgen dat het publiek de Botanique nog altijd in de best mogelijke omstandigheden kan bezoeken. Om de doorgang van de inkomhal naar de Rotondezaal te verzekeren is er tijdens de werken een dertig meter lange tunnel opgebouwd voor het publiek.

De bezoekers zullen weliswaar niet eens merken dat het om een bouwconstructie gaat, want de Botanique liet de Italiaanse kunstenaar Altro Andrea de tunnel helemaal inkleden met geometrische en lichtgevende vormen voor een ‘moderne psychedelische’ ervaring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content