Sea World San Diego stopt met orca shows

© Reuters

Sea World in San Diego gaat vanaf 2017 stoppen met shows waarin orca’s allerlei kunstjes tonen.

Sea World in San Diego gaat vanaf 2017 stoppen met shows waarin orca’s allerlei kunstjes tonen. Dat schrijft Lonely Planet.

Sea World bezit, verspreid over drie paken in Orlando (Florida), San Antonio (Texas) en San Diego (Californie) 24 orca’s. Elf daarvan zitten in San Diego en enkel daar worden de shows gestopt.

Het themapark gaat de aandacht verleggen van entertainment naar educatie. De orca’s zullen niet langer trucjes uitvoeren, maar rondzwemmen in zwembaden die groter gemaakt worden zodat ze meer lijken op de natuurlijke leefomgeving van de enorme dieren.

Verschillende dierenrechtenorganisaties zoals PETA maakten al jaren bezwaar tegen de shows met orca’s en zijn blij met het besluit, alhoewel de dieren nog altijd genoegen zullen moeten nemen met een zeer beperkte bewegingsvrijheid. In het wild zwemmen orca’s tot 160 kilometer per. In Sea World zullen ze een bad met de omvang van negen olympische zwembaden tot hun beschikking hebben.

Net na de opening van Sea World in de jaren zestig was het park en de orca shows zeer populair. Maar de laatste jaren kreeg het park meer kritiek en nam het aantal bezoekers af. In 2010 werd een orca trainer gedood door een orca. Volgens de documentaire Blackfish uit 2013 zorgt gevangenschap voor agressiviteit, mentale problemen bij de dieren en een kortere levensduur.

Sea World spreekt deze beschuldigingen tegen, maar toch bleven de bezoekers weg. Wellicht hoop het themapark het tij te keren door de orca’s een andere rol te geven. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content