Schenkt Noorwegen binnenkort een berg aan Finland?

© iStock

De Halti berg is voorlopig Noors grondgebied, maar een groep Noren startte een Facebookpagina om deze berg te schenken aan de Finse buren om hun honderdjarige onafhankelijkheid te vieren.

De groep ‘Halti som jubileumsgave‘ roept de Noorse overheid op om hun idee in beraad te nemen. Bjørn Geirr Harsson is één van de sterkhouders van deze actie. ‘Het lijkt mij het perfecte geschenk voor de Finnen. Het zou amper een invloed hebben op de totale oppervlakte van beide landen, maar het zou wel betekenen dat het hoogste punt van Finland nu een echte bergtop wordt in plaats van een heuvel’, vertelde hij aan The Telegraph.

Met zijn 1365 meter staat de Halti zelfs niet in de top tweehonderd van hoogste bergtoppen van Noorwegen, maar het zou wel meteen het hoogste punt van Finland worden. Het zou geen gigantische grensverschuiving teweegbrengen, want het gaat slechts om 0.015 vierkante kilometer.

Harsson stuurde deze zomer al een brief naar het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noorwegen, maar ontving nog geen antwoord. De Facebookgroep werd nog maar enkele weken geleden opgestart, maar haalde toch al heel wat weerklank. Benieuwd of de betrokken overheden hier brood in zien. In 2017 viert Finland zijn honderdste onafhankelijkheidsverjaardag, dus er is nog even tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content