Sauna met zeezicht: op citytrip aan de Finse Golf in Helsinki

Lonna © GF / Visit Finland
Veerle Helsen

Journaliste Veerle Helsen reist langs zeeën, rivieren en meren. In Knack Weekend bundelt ze elke maand een postkaart met de beste tips om fruits de mer te peuzelen, bootje te varen of schelpen te rapen. Deze keer houdt ze halt aan de Finse Golf in Helsinki.

Waar

Helsinki ligt aan de zuidkust van Finland, recht tegenover de Estlandse stad Tallinn. Enkel de Finse Golf scheidt de twee steden van elkaar.

Stationshotel

Het designhotel Scandic Grand Central Helsinki is de perfecte uitvalsbasis voor een citytrip. Je wandelt zo uit het Centraal Station de lobby binnen. Zowel hotel als station hebben een magnifieke art-nouveau-architectuur, ontworpen door Eliel Saarinen, vader van de beroemde ontwerper Eero Saarinen.

scandichotels.com

Löyly
Löyly © GF / Kuvio Architecture Photography, Hewi

Architecturale bib

De stad zette zichzelf de voorbije jaren op de kaart als design- en architectuurhotspot, onder meer met de goudkleurige en golvende bibliotheek Oodi.

oodihelsinki.fi

Koffiekoeken en wijn

Bakkerij/lunchplek/wijnbar: Way Bakery is een plek waar je uren kunt blijven hangen op het terras.

waybakery.fi

Way Bakery
Way Bakery © GF / Jussi Hellsten, Visit Finland

Sauna met zeezicht

Helsinki is een echte waterstad, omgeven door tientallen eilanden. Als je er eentje niet mag missen, is het Lonna. Tien minuutjes varen op een ouderwetse ferry en je belandt in een andere wereld. Minder stad, meer groen. Je treft er de leukste sauna, met zicht op zee, én een heerlijk restaurant om de saunahonger te stillen.

lonna.fi

Kioskliefde

Je spot ze overal in de stad: mooi bewaarde kiosken uit de vorige eeuw. Het mooiste exemplaar heet Eiran Kukkakioski en verkoopt bloemen.

eirankukkakioski.fi/

© GF / JULIA KIVELA, , Visit Finland

Boter bij het brood

Ietwat verstopt op een gerenoveerde industriële site vind je Albina, een restaurant waar álles memorabel is, van de boter bij het brood tot de bloemen op je bord.

restaurantalbina.fi

Albina
Albina © GF / albina

Boekenhemel

De Academic Bookstore bestaat al sinds 1893 en is een van de grootste boekenwinkels in Scandinavië. Het monumentale gebouw werd ontworpen door de Finse architect Alvar Aalto.

akateeminen.com

Hoog, kijk omhoog

Het loont de moeite in Helsinki. De stad imponeert met art-decogevels. Een Instagram-tip om thuis te beginnen dromen is @helsinkifacades.

Art-decogevels spotten. © GF / Visit Finland

Nog een sauna

We zijn tenslotte in Finland. Löyly is een stadssauna met restaurant en uitgestrekte ponton op het water. loylyhelsinki.fi

Löyly
Löyly © GF / Kuvio Architecture Photography, Hewi

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content