Samoa slaat 30 december over

© Sonja Pieper, Wikicommons

De eilandenstaat Samoa, gelegen in de Stille Oceaan, heeft beslist 30 december 2011 over te slaan.

De eilandengroep wil namelijk voortaan dezelfde datum aanhouden als de voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland, zo melden Australische media. Dat betekent dat Samoa van de oostkant van de Datumgrens naar de westkant van die grens verhuist.

De beslissing heeft een aantal gevolgen: zo zal Samoa het eerste land zijn dat officieel Nieuwjaar kan vieren en wordt het dorp Palagi Beach op Amerikaans Samoa -dat niet meegaat in de maatregel- voortaan de laatste plaats op aarde die de zon ziet ondergaan.

Eerder werd ook al beslist dat het verkeer links van de weg moet rijden in plaats van rechts. Zo kunnen auto’s goedkoper uit Australië worden overgenomen.

Omgekeerde beweging

In 1892 maakte Samoa overigens de omgekeerde beweging: toen liet koning Malietoa Laupepa zich door de Amerikanen overhalen om Samoa in dezelfde datumzone te positioneren als de VS. Dat zou de handel tussen Samoa en de Verenigde Staten vereenvoudigen. Op Samoa duurde 4 juli toen niet 24 maar 48 uur.

Samoa, met bijna 200.000 inwoners, werd in 1722 ontdekt door de Nederlandse notaris Jacob Roggeveen.

Het is trouwens niet de eerste keer dat beslist wordt een of meerdere dagen over te slaan: toen de Gregoriaanse kalender ingevoerd werd in Rome in 1582, sprong men van 4 oktober 1582 meteen naar 15 oktober 1582. Dat had te maken met het verkeerde gebruik van de regel rond schrikkeljaren in de Juliaanse kalender. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content