Samburu-volk in Kenia verdreven om toerisme

Samburu-volk in Kenia verdreven om toerisme
© Reuters

Het geweld begon nadat natuurbeschermingsorganisaties de aanschaf van hun land hadden 'geregeld'. Mensenrechtenactivisten hebben de Verenigde Naties dringend opgeroepen de volksstam van de Samburu in het noorden van Kenia ter hulp te snellen.

Het Keniaanse Laikipia district maakt al eeuwenlang deel uit van het traditionele grondgebied van de Samburu-stam. Toen twee Amerikaanse natuurbeschermingsorganisaties - The Nature Conservancy (TNC) en de African Wildlife Foundation (AWF) - besloten om $2 miljoen te betalen voor het gebied, dat officieel bezit is van de voormalige Keniaanse president Daniel Arap Moi, begon de Keniaanse politie met een reeks gewelddadige uitzettingsacties.

De Samburu worden uit hun dorpen verdreven en leven sindsdien onder rampzalige omstandigheden aan de rand van het getroffen Laikipia-gebied waar tal van diersoorten zoals zeldzame zebra's en zwarte neushoorns leven.

Eerder hadden Keniaanse politieagenten de dorpen van de autochtone bevolking platgebrand, de dieren gedood of gestolen en mannen, vrouwen en kinderen aangevallen. Rond de 2000 Samburu-gezinnen leven nu in tijdelijke hutten, de bestaansmiddelen zijn schaars. Vele vrouwen en kinderen moesten uit angst voor de politie en ondanks hevige regenbuien in open lucht overnachten. Duizend andere gezinnen werden gedwongen het gebied te verlaten.

Na de overvallen door de politie dienden de Samburu klacht in tegen AWF en ex-president Moi, om hun landrechten te verdedigen. Een beschikking van de rechtbank om het geweld tegen de Samburu te stoppen, werd evenwel genegeerd.

Niettegenstaande het rechtsgeding nog niet is beëindigd, heeft de AWF het land onlangs aan de Keniaanse regering cadeau gedaan. Doel is het toerisme in het gebied aan te wakkeren.

"Dat de Samburu in naam van het natuurbehoud van hun gronden werden verdreven, moet door iedereen die in eerlijkheid en gerechtigheid gelooft, ten strengste afgekeurd worden, aldus de directeur van Survival International. "Ze willen gewoon verder op hun gronden leven en die beschermen".

Survival heeft de Verenigde Naties verzocht om onmiddellijk actie te ondernemen zodat een eind wordt gemaakt aan het geweld en hulp wordt verleend aan de Samburu.

Samburu © Reuters

Samburu1 © Reuters

Samburu2 © Reuters

Samburu3 © Epa

Samburu4 © Epa

Samburu5 © Comstock

Samburu6 © Stockbyte

Samburu7 © Comstock

Samburu8 © Comstock

Samburu9 © Design Pics

Samburu10 © Hemera

Samburu11 © Photodisc

Samburu12 © Keith Levit Photography

Samburu13 © Top Photo Group

Samburu14 © Top Photo Group

Samburu15 © Top Photo Group

Samburu16 © Keith Levit Photography

Samburu17 © Keith Levit Photography

Samburu18 © Keith Levit Photography

Samburu19 © Keith Levit Photography