Sagrada Familia moet in 2026 klaar zijn

© iStockphoto

De in 1882 begonnen bouw van de Basilica Sagrada Familia in Barcelona, het levenswerk van architect Antonio Gaudí (1852-1926), moet in 2026 na 144 jaar voltooid zijn.

Dat garandeerde projectleider Jordi Faulí in de Noordoost-Spaanse metropool bij de voorstelling van een tussenbalans van de bouwwerken. Jaarlijks wordt rond de 25 miljoen euro uitgegeven, die uitsluitend uit giften en inkomgelden afkomstig zijn, aldus Fauli.

Volgend jaar zal begonnen worden aan de bouw van de bovenste delen van de zes centrale torens, die echter pas in 2017 voor het eerst van buiten zichtbaar zullen worden. De hoogste toren krijgt een lengte van 172,5 meter. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan de wens van Gaudí dat de kerk in geen geval hoger zal zijn dan de lokale Barcelonese heuvel Montjuïc (180 meter).

De 56-jarige Faulí is sinds 2012 in dienst. Hij is al de negende architect, die de leiding over de bouw van de “Temple Expiatori de la Sagrada Família”, de rooms-Katholieke basiliek van de Heilige Familie heeft. Hij voert een team van een veertigtal vakmensen aan.

De in het noorden van de oude stad gelegen kerk, in 2010 door paus Benedictus XVI tot basiliek gewijd, is een oriëntatiepunt in Barcelona en een van de meestbezochte toeristische trekpleisters van Spanje. De bouw combineert de neogotische en hedendaagse stijl. Sinds 2005 staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content