De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt zowat 30 procent van zijn activiteiten op de luchthavens van Madrid en Barcelona tijdens het komende winterseizoen, dat ingaat in november.Concreet worden vanuit Madrid elf bestemmingen niet langer aangevlogen, waaronder Eindhoven. De frequentie van de vluchten tussen Madrid en 24 andere steden, waaronder Charleroi, wordt verminderd.

Vanuit Barcelona El Prat worden vier bestemmingen volledig geschrapt en 22 steden minder frequent bediend, opnieuw onder meer Charleroi.

De maatregel is een direct antwoord op de hogere luchthaventaksen die de Spaanse regering invoerde. Op 30 juni besliste die regering de luchthaventaksen te verhogen met 1,70 tot 2 euro per passagier, met zo goed als onmiddellijke ingang op 1 juli. In Barcelona (+ 8,95 euro) en Madrid (+ 9,12 euro) steeg de taks zelfs nog meer.

Crisismaatregel

Volgens Ryanair zal de maatregel in de Spaanse hoofdstad 1.300 lokale jobs kosten, en in de Catalaanse nog eens 1.000. "Deze buitensporige taksverhogingen zijn schadelijk voor het Spaanse toerisme, de jobs en de economie, op een moment dat de jeugdwerkloosheid in Spanje al op vijftig procent piekt."

Ryanairs flamboyante baas Michael O'Leary voegt nog toe: "We kunnen de schrapping van routes en frequenties nog terugdraaien, maar enkel als Spanje de taksverhogingen terugdraait en de hoge luchthaventarieven verlaagt." (Belga/LG)

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt zowat 30 procent van zijn activiteiten op de luchthavens van Madrid en Barcelona tijdens het komende winterseizoen, dat ingaat in november.Concreet worden vanuit Madrid elf bestemmingen niet langer aangevlogen, waaronder Eindhoven. De frequentie van de vluchten tussen Madrid en 24 andere steden, waaronder Charleroi, wordt verminderd. Vanuit Barcelona El Prat worden vier bestemmingen volledig geschrapt en 22 steden minder frequent bediend, opnieuw onder meer Charleroi. De maatregel is een direct antwoord op de hogere luchthaventaksen die de Spaanse regering invoerde. Op 30 juni besliste die regering de luchthaventaksen te verhogen met 1,70 tot 2 euro per passagier, met zo goed als onmiddellijke ingang op 1 juli. In Barcelona (+ 8,95 euro) en Madrid (+ 9,12 euro) steeg de taks zelfs nog meer.Crisismaatregel Volgens Ryanair zal de maatregel in de Spaanse hoofdstad 1.300 lokale jobs kosten, en in de Catalaanse nog eens 1.000. "Deze buitensporige taksverhogingen zijn schadelijk voor het Spaanse toerisme, de jobs en de economie, op een moment dat de jeugdwerkloosheid in Spanje al op vijftig procent piekt." Ryanairs flamboyante baas Michael O'Leary voegt nog toe: "We kunnen de schrapping van routes en frequenties nog terugdraaien, maar enkel als Spanje de taksverhogingen terugdraait en de hoge luchthaventarieven verlaagt." (Belga/LG)