Ryanair krijgt miljoenenboete in Frankrijk

© Reuters

Een rechtbank in het Franse Aix-en-Provence heeft de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair veroordeeld tot een boete van ongeveer 10 miljoen euro wegens inbreuken op de sociale wetgeving in Frankrijk.

Ryanair stationeerde jarenlang vier vliegtuigen op de luchthaven Marignane nabij Marseille. De werknemers op die site waren echter niet geregistreerd in Frankrijk, maar in Ierland, wat illegaal is volgens de openbaar aanklager.

De boete is gelijk aan het bedrag dat geëist werd door de klagers: de Franse organismen van sociale zekerheid, werkloosheid, pensioenfondsen en de vakbonden van het cabinepersoneel.

Ryanair zelf zegt in een persbericht 8 miljoen euro te moeten betalen. De luchtvaartmaatschappij liet dinsdag al weten “in beroep te zullen gaan tegen een negatieve beslissing en elke poging van de Franse autoriteiten om de betaling te eisen van de sociale lasten, die reeds volledig betaald zijn in Ierland”, staat in een persbericht.

In België loopt een gelijkaardige rechtszaak voor de arbeidsrechtbank van Charleroi. De christelijke vakbond CNE klaagt er de werkomstandigheden aan van zes oud-medewerkers, die in ons land onder de Ierse sociale wetgeving tewerkgesteld waren. De zes eisen een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro. Een uitspraak wordt begin november verwacht. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content