Russische Marinekathedraal na 100 jaar opnieuw ingehuldigd

De Russische president Dmitri Medvedev heeft samen met de orthodoxe patriarch Kirill, de gerestaureerde Marinekathedraal in Kronstadt ingehuldigd na meer dan een eeuw sluiting.

Kronstadt speelde een belangrijke rol in de revolutie van 1917, maar was in 1921 ook de wieg van een rebellie tegen het bolsjewistische bewind.

Medvedev verklaarde dat de matrozen van de Russische vloot in de kathedraal kunnen komen “bidden, hun strijdmakkers herdenken en de zegen voor nieuwe wapenfeiten ontvangen”. “Niets versterkt het leger en marine meer dan spirituele eenheid”, besloot de Russische president.

De constructie van de kathedraal van de Russische vloot begon in 1902 door tsaar Nikolas II. Kronstadt is een versterkte Russische havenstad op het eiland Kotlin in de Finse golf en beschermt Sint-Petersburg (Leningrad tijdens het Sovjettijdperk, daarvoor Petrograd).

De vesting was een belangrijke plaats voor de revolutionaire beweging. In 1921 keerden echter duizenden ontevreden matrozen en burgers zich tegen het nieuwe Sovjet-bewind. De rebellie werd in bloed gesmoord.

De kathedraal werd in 1929 gesloten en diende achtereenvolgend als opslagruimte, bioscoop, concertzaal en een museum. De restauratiewerkzaamheden werden in 1995 opgestart.

De orthodoxe kerk kende een revival na de val van het communistische regime in 1991. Het geloof vond een steeds sterkere rol in het leger, vooral door toedoen van de politieke macht. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content