Ruimteveer Atlantis verhuist naar museum in Florida

© Reuters

Het pensioengerechtigde ruimteveer Atlantis is vervoerd naar zijn laatste rustplaats: het Kennedy Space Center in Cape Canaveral.

De 60 meter lange shuttle werd vervoerd met een speciale transportwagen op 76 wielen. De cargo legde de reis van 16 kilometer naar het bezoekerscomplex aan het Kennedy Space Centre af tegen ongeveer 3 kilometer per uur. In juli 2013 zal daar een grote tentoonstelling rond ruimtevaart geopend worden.

203 miljoen kilometer

Atlantis werd in oktober 1985 voor het eerst gelanceerd en maakte in juli vorig jaar zijn laatste landing. In totaal legde het ruimteveer op 33 vluchten bijna 203 miljoen kilometer af, rondde tijdens 307 dagen bijna 5000 keer de Aarde en vervoerde 207 astronauten.

Voor het transport van Atlantis moesten 120 lichtmasten, 23 verkeerslichten, 56 verkeersborden en een hoogspanningsleiding tijdelijk afgebroken worden. Ook bomen moesten gekapt worden. Honderden voormalige Atlantis-astronauten en -technici begeleidden de shuttle op zijn laatste tocht.

77 miljoen euro kostende expositie

In het bezoekerscentrum zal Atlantis zorgvuldig in folie verpakt worden, vooraleer de volgens officiële cijfers 77 miljoen euro dure expositie volgend jaar geopend wordt.

Voor Atlantis waren reeds de andere drie ruimteveren van de shuttlevloot naar musea gebracht – enkele met spectaculaire rugtransporten. Discovery, het oudste ruimteveer met de meeste kilometers op de teller, bevindt zich nu in een museum in Virgina, Endeavour, de baby van de vloot, is in Los Angeles en de nooit naar het heelal gereisde testshuttle Enterprise is in New York te zien. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content