Rome zonder toeristen: stil genieten in nieuwe wijk Pigneto

Via del Pigneto, een autovrije straat waar overdag ouderen naar de markt gaan en 's avonds het jong volk komt aperitieven. © Lieven Bulckens
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Een buurt in Rome die nog niet platgelopen is? Dat is Pigneto. Vorige eeuw nog de thuisbasis van spoorwegwerkers, vandaag een plezierige wijk in volle ontwikkeling die ’s avonds transformeert tot één lange toog.

Pigneto wordt weleens het Williamsburg van Rome genoemd. Toch gaat die vergelijking niet helemaal op. Akkoord, je vindt hier ook graffitikunst en hipsters met tattoos. Maar Via del Pigneto, hoofdstraat van de wijk, is nog lang niet zo trendy als Bedford Avenue in Williamsburg. Leuke boetieks vind je hier bijvoorbeeld nog niet, maar dat heeft ook zijn voordelen. Doordat de buurt nog volop in ontwikkeling is, hangt er nog een authentieke sfeer. Wie bovendien houdt van aperitieven en tafelen, vindt in Pigneto enkele uitstekende adressen waar doorgaans alleen locals komen.

De buurt ligt op tien minuten met de bus van Stazione Termini en begint aan de goed bewaarde stadspoort Porta Maggiore, gebouwd onder keizer Claudius. Achter dat monument vertrekken de Via Prenestina en Via Casilina, die de buurt omsluiten. Tussen 1920 en 1930 vonden spoorwegwerkers hier hun thuis, vandaag is de wijk een toevluchtsoord voor artiesten, gepensioneerden en studenten.

Bottigliera is de ideale lunchplek.
Bottigliera is de ideale lunchplek.© Lieven Bulckens

ZIEN

Pigneto is een canvas voor straatkunstenaars. Wandel door de wijk en het overaanbod aan streetart valt meteen op. Zo vind je op de Via Fanfulla da Lodi een koppel dat elkaar innig zoent: werk van artieste Alice Pasquini die zich liet inspireren door een foto van de befaamde Ligurische fotograaf Gianni Berengo Gardin. Hij vereeuwigde dit koppel in 1954 in Parijs en volgens de Franse topfotograaf Henri Cartier-Bresson is het een van de honderd mooiste foto’s van de twintigste eeuw. Heel wat streetart in de buurt is opgedragen aan filmregisseur Pier Paolo Pasolini, die Pigneto geregeld als decor gebruikte in zijn films. Zo is een muurtekening ter hoogte van Via del Pigneto 217 een hommage aan Pasolini. Naast het werk staat een mooie quote over passie die de regisseur ooit liet optekenen.

Wie Pigneto overdag bezoekt, ziet vooral ouderen in het straatbeeld. Elke dag doen zij hun inkopen op de Mercato Casilino, een groente- en fruitmarkt in de autovrije Via del Pigneto. Zodra het tijd is voor aperitivo, komt het jonge volk naar buiten en transformeert de straat tot één lange toog met terrasjes en restaurants. Van op de bankjes in de straat kun je de metamorfose van markt tot uitgaansbuurt gadeslaan.

Zoals overal in Rome is de parasolden ook in Pigneto een opvallende verschijning in de straten. De parasolvormige naaldboom is een esthetisch landschapselement sinds de Italiaanse tuinrenaissance van eind vijftiende eeuw en geeft zelfs de meest grijze buurt een tropische uitstraling. Vaak torenen de bomen hoog boven de huizen en gebouwen uit.

Tuba, een bar en boekenwinkel voor en door vrouwen.
Tuba, een bar en boekenwinkel voor en door vrouwen. © Lieven Bulckens

CULTUUR

In de jonge kunstgalerie Nero Gallery stellen Daphnée en Giulia nieuwe kunst tentoon van beginnende artiesten, denk cartoons, streetart en popsurrealistisch werk. Elke vernissage is meteen ook een klein straatfeestje. nerogallery.com

Op de Via del Pigneto ligt Tuba: een café, erotische shop én boekwinkel, gerund voor en door vrouwen. ‘In klassieke boekshops krijgt het werk van vrouwelijke auteurs vaak weinig ruimte’, zegt Sarah Di Nella, een van de uitbaters. ‘Bij ons krijgen die boeken de aandacht die ze verdienen. Wie gewoon iets wil drinken, of een seksspeeltje wil kopen, is hier even welkom.’

cybertuba.org

In 2010 investeerden 54 jonge Italiaanse filmprofessionals elk duizend euro in de renovatie van een oude arthousecinema. Drie jaar later opende Il Kino ook een hoofdkwartier in Berlijn. Intussen is zowel de hub in Rome als die in Berlijn een geliefde ontmoetingsplek onder cinefielen. In tijden van Netflix en AppleTV profileert Il Kino zich als een permanent filmfestival: het hele jaar door worden er uitstekende arthousefilms en events geprogrammeerd, vaak in combinatie met wijn en eten. ilkino.it

ETEN & DRINKEN

Italianen blinken uit in de keuken en ook in Pigneto vind je uitstekende bars en restaurants. Zo wordt Pigneto 1870, het gloednieuwe restaurant van chef Andrea Dolciotti, nu al een verborgen parel in Rome genoemd. Op het menu staan seizoensgebonden gerechten, zowel pasta’s als vlees en vis, die telkens op een verfijnde manier bereid worden.

ristorantepigneto1870.it

'De kus', een werk van Alice Pasquini.
‘De kus’, een werk van Alice Pasquini.© Lieven Bulckens

In Via Ascoli Piceno zit Vitaminas 24, een vegetarische bistro met gezellig buitenterras. Hier worden originele salades, wraps, soepen en desserts klaargemaakt, naast een indrukwekkend aanbod sapjes. De Braziliaanse roots van zaakvoerster Giuliana Allodi sluipen geregeld de menukaart in, je vindt hier bijvoorbeeld ook açai, guarana en empanada’s. vitaminas24.com

Necci is een van de oudste adressen in Pigneto. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner, maar het aperitief op het buitenterras is de echte troef van deze zaak. Een aangename plek voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van Rome.

necci1924.com

Bottiglieria is de place to be voor brunch in Pigneto. Op het brunchbuffet liggen zowel quiches en gevulde aardappelen, als croissants en cakes.

bottiglieriapigneto.it

Op zoek naar de perfecte pasta carbonara of all’amatriciana, in een gezellig Romeins decor? Dan moet je aan de andere kant van de antieke stadspoort Porta Maggiore zijn. In Via di Santa Croce in Gerusalemme huist Trattoria De Santis, een zaak die al sinds 1908 bestaat en waar doorgaans enkel Italianen dineren. Op de wijnkaart ook meer dan 120 wijnsoorten.

bottegatrattoriadesantis.it

Rome zonder toeristen: stil genieten in nieuwe wijk Pigneto
© Lieven Bulckens

Eerder zin in vis? Vlak bij De Santis ligt Ottavio, een uitstekend visrestaurant voor wanneer het iets meer mag zijn. Het art-decointerieur, de hoge plafonds en antieke meubelen geven de zaak, die gerund wordt door Adel en Anna, haar authentieke uitstraling. De gerechten variëren van pappardelle met kreeft tot witte vis in zoutkorst.

ottavio.it

Slapen

Wie in Pigneto wil overnachten, huurt het best een appartement. De buurt heeft nog geen goede, kwalitatieve hotels. Op de website van Airbnb vind je enkele trendy lofts en appartementen.

airbnb.com

NIET TE MISSEN

Verscholen achter in een steegje, maar elke dag open, met een groot terras en een speeltuin: dat is Rosti. Met zijn gekleurde stoelen, lichtslingers in de tuin en op de muren een zwart-witte graffititekening van een robot zou deze bar evengoed in Brooklyn kunnen liggen. Rosti profileert zich als een plek voor gezinnen, maar ook afterworkdrinks zijn er populair. Op de kaart staan pizza’s en andere Italiaanse gerechten, en zoals op veel plaatsen in Italië krijg je hier gratis nootjes en chips bij het aperitief.

rostialpigneto.it

Het buitenterras van Vitaminas 24.
Het buitenterras van Vitaminas 24.© Lieven Bulckens
De beroemde parasolden, die je overal in Rome ziet, heeft zijn naam niet gestolen.
De beroemde parasolden, die je overal in Rome ziet, heeft zijn naam niet gestolen.© Lieven Bulckens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content