Rodin Museum in Parijs na drie jaar durende renovatie opnieuw open

Met 700.000 bezoekers per jaar behoort het Rodin Museum in Parijs tot de meest geliefde musea in Frankrijk. Drie jaar lang was het museum gesloten voor een make-over, maar op donderdag 12 november gaat het opnieuw open.

Het museum geheel gewijd aan beeldhouwer Auguste Rodin is al sinds 1919 gevestigd in het historische hotel Biron. Het herenhuis werd in 1732 gebouwd voor een gefortuneerde pruikenmaker. Vervolgens deed het dienst als katholieke kostschool en vanaf 1905 werd het verhuurd aan kunstnaars waaronder Auguste Rodin, zijn minnares Camille Claudel, schilder Henri Matisse en danseres Isadora Duncan.

Tot zijn dood in 1917 gebruikte Rodin het herenhuis als atelier. Aan het einde van zijn leven schonk Rodin zijn waardevolle kunstcollectie waaronder fragmenten van oude Griekse beelden en gietmallen aan de Franse staat in ruil voor het behoud van het gebouw en de creatie van een museum. Deze kunstcollectie waarvan sommige werken nog nooit eerder te zien waren, wordt nu ook tentoongesteld. De marmeren beelden van Rodin zoals De Kus en De Denker werden schoongemaakt en het gebouw kreeg de creatieve sfeer terug die er hing toen Rodin er aan zijn beelden werkte. Op 12 november, de geboortedag van Auguste Rodin, opent het museum opnieuw de deuren voor het publiek. Verdeeld over 18 kamers zullen 600 kunstwerken te zien zijn.

Maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Directrice Catherine Chevillot heeft grootste plannen en wil ook de tuinen rondom het museum in oude glorie herstellen en het voormalige woonhuis van Rodin in Meudon laten opknappen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content