Rivieren in Nicaragua vallen een na een droog

© Reuters

De rivieren in Nicaragua vallen een na een droog. De drinkwatercrisis wordt met de dag erger. Jaren van droogte maar ook massale ontbossing zijn de oorzaak.

Sinds januari verschijnen op sociale media en in lokale nieuwsmedia aanhoudend foto’s en video’s van drooggevallen rivieren, meren, beken en waterputten.

Het land is al 60 procent van zijn oppervlaktewater kwijt, ofwel door droogte, ofwel door vervuiling, zegt voormalig milieuminister Jaime Incer Barquero. Als voorzitter van de Nicaraguaanse Stichting voor Duurzame Ontwikkeling is hij een van de mensen die de watercrisis het felst aanklaagt.

Honderd rivieren verdwenen

Minstens honderd rivieren zijn al verdwenen, zegt hij. Ook grote rivieren hebben het zwaar. De Coco, de langste rivier van Centraal-Amerika, staat op bepaalde plaatsen helemaal droog, soms over een lengte van 8 kilometer. Op veel andere plaatsen komt het water niet hoger dan de enkels.

Mogelijk is ook de helft van het grondwater weg, zegt Incer.

Droge corridor

Het zwaarst getroffen is de zogeheten droge corridor van Nicaragua, zegt Cirilo Otero, directeur van het Centrum voor Milieubeleidsinitiatieven. Het gaat om een uitgestrekte strook waar zich een vijfde van alle Nicaraguaanse gemeenten bevindt.

De oogsten zijn daar volledig verloren gegaan, 90 procent van de waterbronnen staat er droog. “De maatregelen van de regering zijn niet meer dan tijdelijke hulp, water en voedsel voor enkele dagen”, zegt Otero. “Er ontbreekt een overheidsbeleid om de achteruitgang van de dennenbossen in de Dipilto- en Jalapabergen, een van de belangrijkste oorzaken van het verdwijnen van rivieren en putten, tegen te gaan.”

Ondervoed

De gevolgen voor de voedselzekerheid zijn enorm. Het land telt 6 miljoen inwoners, waarvan er 2,5 miljoen in extreme armoede leven. Een op vijf de Nicaraguanen is ondervoed.

In de droge corridor zijn er hele families die geen maïs meer hebben om te eten. “De situatie is ernstig”, zegt Otero.

Ervin Barreda, voorzitter van het waterbedrijf van de overheid, zegt dat ze dagelijks met 65 tankwagens de meest kritieke zones bedienen, ongeveer tweeduizend gezinnen per dag.

Volgens overheidscijfers wonen in de zones met zeer kwetsbare grondwaterlagen meer dan 50.000 gezinnen.

Landbouwproducenten en toeristische bedrijven beginnen zware economische verliezen te melden. Wat hen nog meer zorgen baart, is dat de droogte volgens meteorologen tot augustus kan aanhouden.

El Niño

Nicaragua kreunt al sinds 2014 onder grote droogte, een gevolg van de klimaatverandering en El Niño. Maar dat is niet de enige oorzaak van de huidige watercrisis: de overheid heeft ook nagelaten om de massale ontbossing af te remmen, zeggen zowel Incer als Otero.

Sommige grote reservaten in het zuiden van het land hebben sinds 1983 40 procent van hun bosoppervlakte verloren, heeft het Britse Environmental Resources Management (ERM) berekend. ERM is het consultancybureau dat in opdracht van een Chinees consortium een haalbaarheidsstudie moest uitvoeren voor de bouw van een groot kanaal tussen beide oceanen.

Ook het Biosfeerreservaat van Bosawas, het grootste bosreservaat in Centraal-Amerika en het derde grootste ter wereld, is al 40 procent bos kwijt, zegt het Centro Humboldt, een milieuorganisatie. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content